Tysklands finansminister Olaf Scholz stödjer förslaget om en gemensam arbetslöshetsförsäkring i euroområdet. Foto: TT

Förslag: Arbetslöshetsförsäkring för euroområdet

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland föreslår att det instiftas en gränsöverskridande arbetslöshetsförsäkring i euroområdet. Syftet är att euroområdet bättre ska kunna motstå ekonomiska chocker.

Förslaget ingår i ett tänkt reformpaket som Tyskland försöker driva igenom tillsammans med Frankrike inför ett EU-toppmöte senare denna månad.

– Jag är för att komplettera nationella arbetslöshetsförsäkringar med en försäkring för hela euroområdet, säger finansminister Olaf Scholz (S) till magasinet Der Spiegel.

Om en medlem av euroområdet drabbas av en ekonomisk kris, som kan orsaka massarbetslöshet och innebära en tung börda för landets välfärdssystem, kan denna medlem låna från den gemensamma kassan, föreslår Scholz.

Jämför med USA

– När lågkonjunkturen är över kan landet betala tillbaka det man lånade, säger han.

Scholz jämför med det amerikanska systemet där delstaterna har egna arbetslöshetsförsäkringar men också betalar till en nationell kassa som de kan låna av vid behov.

Tyskland stödjer också ett franskt förslag om att en skatt på transaktioner på unionens aktiemarknader skulle gå till EU centralt, om alla länder inför den.

Flera länder i euroområdet är inte förtjusta i en sådan typ av skatt men Scholz tror på en ny debatt om intäkterna är tänkta att komma unionen till godo.

Brittiskt hål

– Tajmingen är bra för ett sådant här projekt, säger Scholz och syftar på kommande förhandlingar om EU:s budget och på det ”avsevärda intäktsbortfall” som ett EU utan Storbritannien kommer att innebära.

En dylik skatt skulle kunna dra in mellan motsvarande 50 och 70 miljarder kronor om den infördes i alla länder enligt Scholz. Det räcker inte men vore ett avsevärt bidrag, anser den tyske finansministern.

Storbritannien lämnar ett budgethål på mer än 100 miljarder kronor om året när landet går ur EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.