Kvinna vid mineesplatsen för den mycket brutala och dödliga våldtäkten mot en kvinna på en buss i Indien 2012. Foto: TT

Förslag: Förbjud indiska män att våldta sina fruar

Uppdaterad
Publicerad

Gör det olagligt för indiska män att våldta sina fruar. Det föreslår en officiell kommitté som verkar för kvinnors rättigheter, men regeringen är skeptisk till idén.

Fler än två tredjedelar av gifta indiska kvinnor mellan 15 och 49 år har misshandlats eller tvingats till sex mot sin vilja av sin make, visar enligt Times of India statistik framtagen av FN. Våldtäkt inom äktenskapet är tillåtet inom lagens ramar i Indien, men en kommitté som arbetar för att stärka kvinnors ställning i världens största demokrati kräver nu en ändring av detta.

”En fråga om makt – inte sex”

Kommittén, som är tillsatt av regeringen, föreslår att våldtäkt bör anses som ett lagbrott oavsett relationen mellan förövare och offer. Förslaget, med tillhörande rapport, har lämnats till landets departement för barn- och kvinnofrågor. Idén har också fått starkt stöd av ansvarig minister.

– Min åsikt är att uppfattningen om våld mot kvinnor inte ska vara begränsat till våld från främlingar. Våldtäkt inom äktenskapet är väldigt ofta inte en fråga om en mans behov av sex, utan om hans behov av makt och kuvande. Det ska tas på allvar, har barn- och kvinnominister Maneka Gandhi sagt.

”Kan inte appliceras i Indien”

Regeringen överlag är dock mindre positiva till idén. Indiens inrikesminister menar att äktenskapets ställning i landet gör att själva tanken om våldtäkt inom äktenskap inte är applicerbart i Indien.

– Konceptet, som det förklaras internationellt, kan inte direkt appliceras i ett indiskt sammanhang till följd av flera faktorer, såsom utbildningsnivå, analfabetism, fattigdom, olika sociala kutymer och värden, religion och samhällets inställning att äktenskapet är en dygd, sa inrikesminister Haribhai Parathibhai Chaudhury i april.

Het politisk fråga

Förslagen i kommitténs rapport ska behandlas vid en regeringssammankomst på måndag. Bland andra frågor som lyfts i rapporten finns att väpnade säkerhetsstyrkor som begår våldtäkt i tjänsten bör straffas, samt att sänka åldern för sexuellt samtycke från 18 till 16 år.

Våldtäkter mot kvinnor i Indien har blivit en stor fråga såväl i landet som internationellt, sedan en gängvåldtäkt på en buss i Delhi 2012 ledde till en ung kvinnas död och enorma protester över hela Indien. Sedan dess har även flera andra brutala våldtäkter uppmärksammats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.