Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Rysk utredare: Planet bröts sönder i luften

Uppdaterad
Publicerad

Alla 224 personer ombord omkom när ett flygplan av okänd anledning kraschade i Egypten. Nu kommer uppgifter om att planer bröts sönder på hög höjd, men den bakomliggande orsaken är inte känd ännu.

Viktor Sorochenko som tjänstgör i luftfartskommittén som deltar i utredningen av kraschen sade att planet bröts sönder i luften, men att man inte vet varför.

Sorochenko uttalade sig efter att ha besökt nedslagsplatsen.

– Det här innebär att hypotesen om att kraschen orsakats av inre eller yttre våld stärks, sade flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

Utvidgat område

Egyptiska myndigheter fortsatte i dag sökandet efter offer för flygkraschen i Sinai i går. Sökområdet har utvidgats till ett femton kvadratkilometer stort område runt nedslagsplatsen.

Hittills har 163 av de totalt 224 personerna ombord hittats, uppger en militär som deltar i sökandet till AFP.

– Vi hittade en treårig flicka åtta kilometer från vraket, sade han.

I Ryssland var landssorg utlyst. Flaggorna vajar på halv stång och alla nöjesprogram på tv är inställda.

Samtliga 224 passagerare omkom i olyckan när planet av typen Airbus A-321 slog ned i nordligaste Sinai. Flygledningen tappade kontakt med planet bara 23 minuter efter att det lyft från flygplatsen i Sharm el-Sheikh.

Internationella utredare har inlett en undersökning om varför det ryska flygplanet kraschade.

Snabbt förlopp

Förloppet var mycket snabbt och planet återfanns på marken brutet i två delar.

– Jag ser en tragisk scen. Många döda på marken och många som dött fastspända i sina säten, sade en säkerhetsansvarig till Reuters.

Anhöriga väntar

Båda planets svarta lådor har hittats. Inom några dagar kommer det att gå att säga hur förloppet såg ut, enligt Hans Kjäll. Enligt de uppgifter som kom fram under lördagen tycker han att det verkar osannolikt att planet störtat av tekniska problem.

– Fullt klart är att något mycket plötsligt och katastrofartat har hänt ombord, säger Kjäll till SVT.

Radiokontakt bröts

I ett uttalande på sociala medier påstår en grupp med band till extremiströrelsen Islamiska staten (IS) att den ligger bakom att planet störtade.

– Bara det faktum att olyckan inträffade i norra Sinai gjorde att spekulationerna snabbt tog fart, säger Stina Blomgren, SVT:s korrespondent i Egypten.

Dessa uppgifter är dock obekräftade och avfärdas av såväl Egypten som Ryssland.

– En expert på militanta islamister på Sinaihalvön som jag talade med i dag förhöll sig skeptiskt till de här uppgifterna. Han menade att den här gruppen inte har kapacitet att skjuta ner passagerarplan på hög höjd.

Egyptiska säkerhetskällor säger att det inte finns något som tyder på att planet har blivit nedskjutet. Ryska medier rapporterar att piloten ansökt om att få nödlanda innan radiokontakten bröts. Det finns ingen officiell bekräftelse på den uppgiften. En rysk kommitté utreder flygbolaget Kogalymavia, numera Metrojet, för att se om brott har begåtts i samband med katastrofen.

* Lördagen den 31 oktober kraschade ett ryskt flygplan i Hassana på Sinaihalvön i Egypten.

* Planet var på väg från egyptiska turistorten Sharm el-Sheikh till St Petersburg i Ryssland.

* 224 personer var ombord på planet: 17 barn, 200 vuxna passagerare samt sju i besättningen.

* Ingen har överlevt kraschen, uppger egyptiska myndigheter.

* Orsaken till kraschen är fortfarande oklar. En IS-anknuten grupp i Egypten hävdar att man ligger bakom att planet störtade, men både ryska och egyptiska myndigheter samt flera experter avfärdar uppgifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen i Egypten

Mer i ämnet