Första domen i världen: Syrisk agent skyldig

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare underrättelseagenten ”Eyad A” har dömts till fängelse i ett epokgörande tyskt rättsfall. Det är första domen i världen för statligt stödd tortyr i krigets Syrien.

Den nu 44-årige mannen får fyra och ett halvt års fängelse för delaktighet i brott mot mänskligheten 2011. Vid demonstrationer i Damaskus hjälpte han till att gripa människor som sedan hamnade i ett ökänt häkte och torterades. 

Han är den lägre rankade av två åtalade i rättegången i Koblenz. Chefen, ”Anwar R”, får sin dom senare.  

Svårt att döma syrier

Trots mängder av bevis har det hittills inte gått att ställa den syriska regimen inför rätta för krigsförbrytelser. Ryssland blockerar alla ärenden i FN:s säkerhetsråd som skulle kunna skickas till Internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Fallet följs noga internationellt, som ett led i nya försök att kunna skipa rättvisa efter krig och konflikter.

-Straffriheten måste få ett slut, sade Tysklands utrikesminister Heiko Maas i höstas. 

Flera flyktingar som kommit till Sverige har polisanmält den syriska regimen för krigsförbrytelser även i Sverige. De hoppas att det kan leda till en rättegång här. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer