Den 6 januari stormade Trump-anhängare västra sidan av parlamentsbyggnaden och bröt sig in. Foto: John Minchillo/AP/TT

Första fängelsestraffet utdelat efter stormningen av Capitolium

Uppdaterad
Publicerad

Det första fängelsestraffet har delats ut för deltagande i stormningen av Capitolium.

En 38-årig man har dömts till åtta månaders fängelse, och nu står hundratals fler på tur att få sina domar.

Den 6 januari tog bröt sig hundratals människor in i Capitolium under det pågående formella godkännandet av Joe Biden som landets näste president.

En av dem var en 38-årig man från Florida. På bilder inifrån bygganden i Washington syns han gå omkring med en Trump-flagga tillsammans med hundratals andra.

Bad om ursäkt för sitt beteende

På måndagen dömdes mannen till åtta månaders fängelse för att, enligt domen, ha hindrat ett officiellt förfarande. Han misstänks inte ha deltagit i några våldsamheter eller vandaliseringar.

”Även om du bara var en liten del i en större pöbel, deltog du aktivt i en händelse som hotade Capitolium och demokratin i sig”, sade domaren Randolph Moss från Washington, enligt CNN.

Under rättegången bad den dömde mannen om ursäkt och sa att han skämdes för sitt beteende.

Spås kunna bli vägledande

Domen är den första som lett till fängelse, och spås kunna bli vägledande för liknande fall. Sedan tidigare har en kvinna dömts till tre års villkorlig dom för att ha deltagit i stormningen.

Totalt kan uppemot 550 personer komma att straffas efter stormningen. Enligt justitieministeriet misstänks minst 230 av dem för samma brott som 38-åringen dömdes till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.