Gina Haspel har utnämnts till CIA:s chef, den första kvinnan på posten. Foto: TT

Första kvinnliga CIA-chefen kritiserad för tortyr

Uppdaterad
Publicerad

Gina Haspel blir ny chef för CIA och den första kvinnan på posten. När hon blev vicechef lät reaktionerna inte vänta på sig – hon anklagades för att ha lett en hemlig tortyrcentral i Thailand och för att ha städat undan bevisen.

De hemliga tortyrprogrammen infördes efter terrorattackerna mot World Trade Center i New York. 2003-2005 ledde Gina Haspel ett hemligt förhörsprojekt och var närvarande vid tortyr av två terrormisstänkta al Qaida-medlemmar, enligt tidningen The New Yorker.

Även New York Times beskriver hennes ledande roll i förhören i Thailand då en av fångarna utsattes för skendränkning vid 83 tillfällen under en månad. Han fick återupplivas av läkare och släpptes slutligen eftersom han inte ansågs ha någon användbar information att bidra med. Fångar hindrades att sova och spärrades in i lådor.

Videofilmer förstördes

Tortyren videofilmades och banden lagrades hos CIA fram till 2005 då de förstördes, efter en order underskriven av Gina Haspel. Den dåvarande vice CIA-chefen Michael Morell hävdade i en artikel att hon beordrats av sin chef att förstöra filmerna.

Försvarades av Pompeo

Demokrater i kongressen och människorättsorganisationer protesterade när Haspel utsågs till nummer två i underrättelseorganisationen i februari 2017. Hon försvarades av sin chef Mike Pompeo som ansåg att hon och andra inom CIA gjort sitt jobb eftersom metoderna då var lagliga.

Obama förbjöd tortyr

Den förre presidenten Barack Obama förbjöd tortyren och stängde de hemliga förhörscentralerna utomlands. Han förklarade att han inte hade för avsikt att åtala någon av de ansvariga.

Trumps hållning oklar

President Trumps hållning i frågan är ännu oklar. Under sin kampanj har han påstått att tortyr fungerar men har ännu inte fattat beslut om en ändring av lagen.

Lång karriär

Gina Haspel har en lång karriär med 30 års erfarenhet av underrättelsearbete i olika toppositioner. Enligt Mike Pompeo är hon en ledare som får saker gjorda och inspirerar människor i sin omgivning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.