Första livstecken från försvunnen kinesisk youtuber

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiske vloggare Li Zehua, 25, har varit försvunnen sedan slutet av februari. Men på onsdagen lade han upp en ny film på sin Youtubekanal:

– Hej vänner. Den senaste månaden har allt förändrats för mig. Men låt mig börja med att berätta vad som hände den där dagen.

Li Zehua är en av tre medborgarjournalister som försvunnit sedan de rapporterat från coronautbrottet i Wuhan.

De övriga två, Chen Qiushi och Fang Bin, som båda filmade och kommenterade den dramatiska händelseutvecklingen i Wuhan under januari och februari, har fortfarande inte hörts av.

Coronapandemin

Hämtades av polis

Enligt den nya filmen på Li Zehuas youtubekanal har han varit i karantän sedan han hämtades av polisen. Först isolerades han på ett hotell, och sedan hemma hos sin familj.

Li Zehua livesände i många timmar kvällen han hämtades av polisen. Han började när han var på väg hem till sin lägenhet. Då såg han plötsligt en vit stadsjeep som försökte få honom att stanna. Han blev rädd, började livestreama, och körde därifrån. 

Han fortsatte att livestreama när han kom hem, medan polisen knackade på hos grannarna, och till sist också hos honom.

Tidigare journalist

Li var tidigare journalist på den statliga tv-kanalen CCTV. Han sade upp sig och åkte till Wuhan efter att Chen Qiushi försvunnit. Precis som Chen gjorde Li personliga skildringar från händelseutvecklingen i Wuhan.

Han besökte ett krematorium, berättade om försök att tysta ner sjukdomsfall, och filmade när en man föll ihop på gatan och blev liggande.

Enligt filmen på hans Youtubekanal fördes han till en polisstation den 26 februari, och förhördes till sent på natten.

Nästa dag fick han beskedet att han inte skulle gripas, men att han skulle sättas i karantän, eftersom han besökt platser med smitta. Sedan kördes han till ett hotellrum med vakt utanför dörren dygnet runt. I den nya filmen säger Li att den spelas in den 16 april. Förutom den nya filmen finns inga tecken på att Li Zehua är frisläppt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet