Donald Trump och Vladimir Putin möts i dag i Helsingfors Foto: Reuters/Kevin Lamarque

Första officiella mötet mellan Trump och Putin

Uppdaterad
Publicerad

Världens ögon är på Helsingfors där USA:s president Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin träffats för första gången för ett officiellt möte. På presskonferensen efteråt handlade många av frågorna om eventuell rysk inblandning i valet 2016.
– Det fanns ingen samverkan, jag kände inte presidenten, framhärdade Trump och syftar på Putin.

USA:s allierade har varit skeptiska till mötet. Det är åtta år sedan en amerikansk president träffade sin ryske kollega på tu man hand. Ryssland har heller inte varit en välkommen samarbetspartner för de flesta europeiska länder sedan annekteringen av Krim 2014.

Nekar till valinblandning

Rysslands president Vladimir Putin inledde pressträffen efter mötet med USA:s president Donald Trump. Putin sa att samtalen med Trump varit uppriktiga och fruktbara.

Han sa också att Donald Trump under mötet tog upp frågan om Ryssland har försökt påverka det amerikanska valet, varpå Putin ska ha upprepat att Ryssland aldrig har och aldrig tänker lägga sig i USA:s interna angelägenheter.

”Det fanns ingen samverkan”

När Trump tog till orda dömde även han ut Mueller-utredningen om Rysk inblandning i presidentvalet 2016, som han kallade en ”katastrof” för USA.

– Det fanns ingen samverkan, jag kände inte presidenten, framhärdade Trump och syftar på Putin.

På frågan om Ryssland kan utlämna de tolv agenter som åtalats i USA för att ha hackat Demokraternas mejl hänvisade Putin till internationella avtal som både Ryssland och USA skrivit under.

– Om Mueller-utredningen skickar en formell begäran om att få förhöra misstänkta ryssar så ska de få göra det, sa Putin och tillade att Ryssland då i sin tur vill få förhöra amerikaner som misstänks för olagliga handlingar mot Ryssland.

Krim-frågan stängd för Ryssland

Under presskonferensen fick Putin en fråga om den ryska annekteringen av Krim. Ett ämne som inte varit uppe tidigare och som på förhand inte väntades beröras.

Putin svarade att den frågan är stängd för Ryssland.

Trump nämnde även att han välkomnar Putins förslag om ett gemensamt samarbete länderna emellan, för att reda ut anklagelser om ryska cyberattacker. 

Trump och Putin talade även om Syrien, kärnvapen och en förlängning av det så kallade Start-avtalet. Kanske de minst kontroversiella ämnena av dem man på förhand trodde skulle tas upp under mötet.

SVT rapporterade · Putin och Trump i Helsingfors

13.25
Hej från ett stekhett Helsingfors där Donald Trump och Vladimir Putin precis påbörjat sitt första officiella möte på presidentpalatset
13.28
Mötet är ungefär en timme försenat och därmed troligen allt annat också, men på pappret ser tiderna i alla fall ut som följer, alla i svensk tid: 15:30 presskonferens med Trump och Putin, 16.00 möte mellan Trump, Putin och Finlands president Niinistö, 17.30 presskonferens med Niinistö. Observera dock att detta kan ändras, som sagt.
13.31
Här kan ni läsa vad man tror mötet kommer att handla om, med stor sannolikhet blir det en hel del om Syrien och kärnvapen. www.svt.se
13.33
De båda presidenterna anlände till presidentpalatset omkring klockan 13 svensk tid och mötes längs vägen mest av nyfikna åskådare. Här kan ni se hur otroligt stilla en stad kan stå i väntan på två av världens största ledare.
13.39
Det har varit en hel demonstrationer i Helsingfors mot de båda presidenterna. Men de hölls huvudsakligen i går, söndag.
13.43
Den största demonstrationen med namnet Helsinki Calling lockade ett par tusen deltagare. Man vill att båda presidenterna skulle tänka mer på mänskliga rättigheter.
13.48
Här har ni gårdagens demonstration när den redan närmade sig sitt slut på Senatstorget.
Här har ni gårdagens demonstration när den redan närmade sig sitt slut på Senatstorget.
13.51
Även i dag har det hållits demonstrationer. Bland annat en minivariant av Helsinki Calling (arrangörerna var inte överens om vilken dag som var bäst att demonstrera) och en liten mot russofobi.
13.59
Trump och Putin möttes, förutom av väldigt många nyfikna människor, också av budskap om bland annat fri press.
Trump och Putin möttes, förutom av väldigt många nyfikna människor, också av budskap om bland annat fri press.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump och Putin möts i Helsingfors

Mer i ämnet