”Jag tror att det enda sättet presidenten och regeringen någonsin kommer att höra dig är genom din röst”, säger en kvinnlig väljare som står utanför en av vallokalerna i Sydafrika. Foto: Reuters

Första rösterna räknade i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Resultaten från ett flertal vallokaler har börjat komma in från valet i Sydafrika. Vallokalerna stängde vid 18-tiden, svensk tid, under onsdagskvällen och enligt de första bedömningarna är det relativt säkert att ANC fortsatt kommer att vara det största partiet.

När drygt en femtedel av rösterna i onsdagens val i Sydafrika har räknats ligger regeringspartiet ANC på 55 procent, enligt den nationella valkommissionen. Om resultatet står sig blir det historiskt lågt för maktpartiet – men det slipper bilda koalition med något annat parti.

Den nationella valkommissionens prognos pekar även på att det största oppositionspartiet, Demokratiska alliansen (DA), får omkring 26 procent.

Då kan president Ramaphosa sitta löst

De flesta bedömare menar att det är relativt säkert att ANC fortsatt kommer att vara det största partiet. Däremot är det mer osäkert om man kommer att få fler än hälften av alla röster. Störst parti utser sedan landets president. Om ANC inte får mer än 50 procent kan president Cyril Ramaphosa sitta löst.

Slutgiltigt resultat på söndag

De största utmanarna till ANC i det här valet är the Democratic Alliance (DA), och Economic Freedom Fighters (EFF).

Ett första resultat av valet kommer under torsdagen, med det slutgiltiga resultatet först på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.