Första siffrorna från valet i Alabama

Uppdaterad
Publicerad

Det omtalade senatorsvalet i Alabama har kantats av främst en sak: Trakasserianklagelserna mot republikanske kandidaten Roy Moore. Alabama är en konservativ delstat och Donald Trump har uppmanat invånarna att rösta på Moore. Vid 04.30 svensk tid var 90 procent av rösterna räknade och demokraternas Doug Jones stod som vinnare.

Senatorsvalet i Alabama handlar om att fylla platsen efter Jeff Sessions, som utsågs till justitieminister av Donald Trump tidigare i år.

Den republikanske kandidaten Roy Moore har anklagats för sexuella trakasserier av totalt åtta kvinnor, men har haft en knapp ledning i opinionsundersökningarna.

– Han är extrem även för det egna partiet. Han har sagt att han tycker homosexualitet borde vara olagligt och jämfört det öppet med djursex, han har talat om terrordådet 11 september och sagt att i hans ögon var det guds straff mot USA för att man tillåtit abort, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

En motståndare som har motvind

Demokraterna å sin sida ställer upp med Doug Jones, som kan få det svårt i den konservativa delstaten eftersom han förespråkar fri abort.

Trump har, efter viss tvekan, stöttat Moore och uppmanat väljarna i delstaten att lägga sin röst på honom. I ett tal under måndagen sa han att republikanerna inte har råd att förlora platsen i senaten.

– Vi behöver någon som kan stödja vår agenda att göra USA fantastiskt igen, sa han.

Leder före Doug Jones

Anklagelserna mot Moore till trots är det många som röstat på honom.

– Ingen av dem jag har pratat med som känner Roy Moore tror på någon av de här kvinnornas lögner, säger Suzelle Josey i Alabama i kvällens Rapport.

– Inget är sant, han är inte åtalad. Det måste inte vara sant bara för att folk säger det.

Inför-mätningarna i Alabama visade att Roy Moore hade ledningen med tre procentenheter före Doug Jones. Vallokalerna stängde klockan 2 under natten till onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.