Foto: TT

Första syrierna till Tyskland enligt EU-avtal

Uppdaterad
Publicerad

De första syriska flyktingarna som fått inresetillstånd till EU i enlighet med unionens avtal med Turkiet har nu kommit till Tyskland.

Det meddelar tysk polis enligt nyhetsbyrån Reuters.  Det var en grupp om 16 syrier som kom till  flygplatsen i Hannover med ett plan från Istanbul.

– Det här är nytt och mycket svårt. De har rest länge, sade en representant för tyska migrationsmyndigheter när de 16 syrierna landat.

Flera barn

Journalister som samlats vid flygplatsen i Hannover ombads respektera familjernas privatliv. Flyktingarna, varav minst fem var barn, skulle föras till att flyktingläger omkring 14 mil bort. En andra grupp syrier väntades senare på dagen, enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

För varje migrant som återförs ska EU ta emot en annan syrisk flykting direkt från Turkiet. I överenskommelsen ingår ekonomiskt stöd till Turkiet, viseringslättnader för turkiska medborgare och påskyndade förhandlingar om EU-medlemskap.

I dag började också de första flyktingarna och och migranterna sändas tillbaka från Grekland till Turkiet i enlighet med avtalet.

”Viss diskrepans”

Att syriska flyktingar skickats direkt till EU innebär inte nödvändigtvis att det finns syrier bland dem som redan skickats tillbaka från Grekland till Turkiet, konstaterar EU-kommissionen – även om det tidigare sagts att flyktingöverförandet ska ske enligt en en-mot-en-princip.

För att få igång processen har man ändå valt att börja överföra syrier till EU.

– För varje båt som återvänder till Turkiet kommer ett plan att lämna Turkiet, förklarar kommissionstalesmannen Margaritis Schinas i Bryssel.

– I dag finns naturligtvis en viss diskrepans i siffrorna, eftersom det här är den första dagen med det nya systemet, säger Schinas.

Fakta: EU-avtalet med Turkiet

Flyktingar som tar sig till Grekland men inte söker asyl där ska kvarhållas och sedan återföras till Turkiet. EU ska ta emot en annan flykting som är i Turkiet för varje flykting som återförs.

EU har satt upp en ram på 72.000 syriska flyktingar, men den kan komma att ses över.

Turkiet får 30 miljarder kronor av EU för att bygga upp sin flyktingmottagning. Turkiet får ytterligare 30 miljarder kronor till slutet av 2018 om de tidigare pengarna inte räcker till och om Turkiet använt de pengarna på rätt sätt.

I överenskommelsen ingår även viseringslättnader för turkiska medborgare och påskyndade förhandlingar om EU-medlemskap.

Källa: EU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.