Det första fallet där en person smittats av zikaviruset i USA har rapporterats. Foto: TT

Nytt fall där zikaviruset ska ha smittat efter sex

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska myndigheter har rapporterat det första fallet av zikavirus som ska smittat via sexuellt umgänge. Fallet rapporteras in från Dallas county och amerikanska smittskyddsmyndigheten har bekräftat att det rör sig om det uppmärksammade viruset.

Smittan registrerades i Texas av den amerikanska smittskyddsmyndigheten. Enligt uppgifter från hälsovårdsmyndigheten i Dallas ska den aktuella patienten i Dallas ha haft sexuell kontakt med en person som besökt ett av de länder som drabbats av zikaviruset.

Det är hälsovårdsmyndigheten i Dallas som säger att det rör sig om ett fall som smittat via sex – vilket det tidigare funnits ett dokumenterat fall av.

Bekräftas av myndigheten

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten (CDC) bekräftar att det rör sig om viruset, men säger att man inte har undersökt själva smittvägen.

Personen som smittats ska inte ha besökt något område där smittan är spridd och det finns heller inga uppgifter om att den ska ha spritts via myggor. Däremot har flera andra fall rapporterats där personer smittats i andra länder.

Dessutom ska viruset ha upptäckts i sperman hos en man som blivit smittad, men där viruset inte längre funnits kvar i blodet.

”Verkligen oväntat”

Tomas Bergström, virusforskare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, reagerar kraftigt på nyheten om att zika-viruset kan spridas via sexuella kontakter.

– Det är verkligen oväntat. Zika tillhör en stor familj av virus. Och det har inte rapporterats om att andra virus av den här typen, som exempelvis denguefeber, sprids sexuellt. Det är därför jag blir förvånad, säger han till TT.

Han tror att det nyupptäckta spridningssättet främst påverkar de länder där den typ av myggor som sprider viruset finns.

– Det jag tror är att i Brasilien och i Mellanamerika; att en kombination kan göra att det exploderar.

Utreds nu mer noggrant

Att det nu på kort tid kommit uppgifter om flera fall då zika-viruset har överförts sexuellt kan bero på att sjukdomsfallen utreds mer noggrant när utbrottet eskalerat, tror Bergström.

– Jag skulle tro att detta inte kommer att bli huvudfåran i spridningen. Men man ska heller inte sopa det under mattan. Det här är starkt, säger Tomas Bergström.

WHO varnar

På tisdagen varnade Världshälsoorganisationen WHO för att zikaviruset riskerar att sprida sig till Afrika, Asien och Sydeuropa. Organisationen klassade även smittspridningen som ett internationellt nödläge.

Beskedet kom efter att forskare i Brasilien sagt sig vara övertygade om att zikaviruset är orsak till de 3.700 bekräftade och misstänkta fallen där barn i Brasilien fötts med en särskild typ av hjärnmissbildning.

Även i Australien har två fall av smittan upptäckts. De drabbade diagnostiserades efter att ha återvänt från en resa till Karibien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Zikaviruset

Mer i ämnet