HMS Carlskrona, som tidigare deltagit i operation Atalanta Foto: Fk Anna Norén/Försvarsmakten (TT)

Försvaret föreslås delta i Somaliainsats

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår att en svensk styrka på upp till 135 personer ska delta i EU:s marina insats Atalanta utanför Somalias kust i höst. Regeringen anser att insatsen är särskilt angelägen med tanke på det svåra läget i landet och risken för en svältkatastrof.

EU har haft operation Atalanta igång sedan 2008 för att skydda sjötrafiken i området från kapningar och för att stötta den somaliska staten. Sverige har deltagit i insatsen med soldater och fartyg vid fyra tillfällen tidigare.

Som skäl till regeringens förslag att skicka en ny svensk insats hänvisas nu också till uppmaningen från FN:s generalsekretare om att det internationella stödet måste ökas för att förhindra en svältkatastrof i Somalia.

Atalanta ska bland annat skydda hjälpsändningar från FN:s livsmedelsprogram så att de når fram till Somalia.

Det svenska bidraget, som behöver klartecken av riksdagen, föreslås bestå av en bordningsstyrka och två stridsbåtar. De ska operera från ett fartyg från den nederländska marinen. Normalstyrkan utgörs av 35 personer men den ska vid behov, enligt regeringens förslag, kunna utökas till 135 om det behövs. Planen är att insatsen för Sveriges del ska inledas i september i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.