Nordkoreas ledare Kim Jong Un och försvarschefen Hyon Yong Chol. Foto: TT

Försvarschef uppges avrättad i Nordkorea

Publicerad

Nordkoreas försvarschef råkade slumra till under ett militärt evenemang. Straffet? Avrättning med luftvärnskanon, hävdar den sydkoreanska underrättelsetjänsten.

När Hyon Yong Chol skulle möta sitt öde skedde avrättningen på 30 meters avstånd, med en luftvärnskanon med räckvidd på 8 000 meter, enligt underrättelsetjänsten i Sydkorea. Skälet ska ha varit högförräderi, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Råkade slumra till

Hyon Yong Chol deltog i en säkerhetskonferens i Moskva så sent som i april, men ska efter det ha råkat slumra till under ett militärt evenemang. Det ska, enligt Sydkorea, ha varit respektlöst mot ledaren Kim Jong-Un och militärchefen ska därför ha avrättats genom arkebusering.

Uppgifterna kommer efter att den sydkoreanska underrättelsetjänsten rapporterat att Kim beordrat avrättningar av 15 höga tjänstemän för att ha utmanat hans auktoritet.

Avrättade fastern

2013 lät Kim avrätta sin fasters man Jang Song-Thaek, som länge ansågs vara näst mäktigast i Nordkorea. Det har också kommit uppgifter om att Kim låtit avrätta fastern Kim Kyong-Hui. Enligt tv-kanalen CNN, som intervjuat en nordkoreansk avhoppare, skedde det för ett år sedan. Ledarna i Pyongyang avvisar dock påståendet och hävdar att Kim Kyong-Hui lever.

Väldigt lite information läcker ut från det slutna landet och uppgifterna är svåra att bekräfta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer