Försvarsminister Peter Hultqvist. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: TT

Peter Hultqvist fördömer Rysslands ökade aggression

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist kallar det ryska beteendet i Östersjön för farligt, hänsynslöst och provokativt. Samtidigt fördömer han aggressionen mot Ukraina. ”Vi kan inte acceptera vad Ryssland har gjort”, säger han.

Den pågående Lennart Meri-konferensen i Tallinn i Estland handlar om det säkerhets- och försvarspolitiska läget i Europa. Deltagarna har diskuterat Rysslands agerande i Ukraina, det kommande Nato-mötet i Warszawa och den pågående konflikten i Syrien.

När Peter Hultqvist höll sitt inledningsanförande på lördagen fördömde han Rysslands aggression mot Ukraina.

– Annekteringen och den ryska inblandningen i östra Ukraina är den största utmaningen för den europeiska säkerhetsordningen sedan andra världskriget. Rysslands agerande mot Ukraina är mer än aggression; det utgör ett hot mot rätten för länderna i Rysslands grannskap att göra sina egna politiska val, sade försvarsministern och lade strax därefter till:

– Vi kan inte acceptera vad Ryssland har gjort.

Farligt beteende

Hultqvist fortsatte med beskriva den ökade spänningen i Östersjön och nämnde särskilt en incident i april, då ryska stridsflygplan flög ”farligt nära” det amerikanska marinfartyget USS Donald Cook.

– Oavsett vilken nationalitet ett flygplan eller fartyg har måste sådana handlingar fördömas. Det här beteendet är farligt, hänsynslöst och provokativt. Allt det här ger självklart upphov till oro och det är viktigt att vi svarar på utmaningarna i vår region.

Nato har nyckelroll

Enligt försvarsministern har Nato en nyckelroll för att säkra stabiliteten i Östersjön och han välkomnar försvarsalliansens närvaro i Europa.

Hultqvist redogjorde även för svenska militärsatsningar, som ett fördjupat samarbete med de nordiska länderna och starkare band till USA.

– En enad europeisk politisk respons är nyckeln. Genom att agera tillsammans på ett förutsägbart och konsekvent sätt bidrar vi till fred och säkerhet i vår del av världen.

Här finns försvarsministerns tal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryssland

Mer i ämnet