Meng Hongwei 2016. Foto: Du Yu/TT

Försvunne Interpolchefens fru: Inte säker på att han är vid liv

Uppdaterad
Publicerad

Grace Meng, hustru till den försvunna Interpolchefen Meng Hongwei, är inte längre säker på att hennes make är vid liv.

– Jag säger till barnen att pappa är på en lång affärsresa, säger hon till den brittiska tv-kanalen BBC.

Meng Hongwei, chef för den internationella polisorganisationen Interpol, skulle göra en resa från sitt hem i Frankrike till Kina i slutet av september när han försvann spårlöst. Han har inte hört av sig till sin familj eller bekanta sedan dess, men den 7 oktober fick Interpol in hans uppsägning. 

Enligt Kina har han blivit omhändertagen i landet och utreds för mutbrott.

Hans sista meddelande till hustrun, som han skickade samma dag som han försvann, var en knivemoji. Nu säger frun Grace Meng i en färsk intervju med BBC att hon inte vet om hennes man lever.

– Jag tror att det är politisk förföljelse. Jag är inte säker på att han är vid liv. De är grymma, säger hon.

Blivit hotad

Grace Meng har själv fått hotfulla samtal sedan makens försvinnande. Bland annat ett där hon fick höra att två team är ute efter henne, i hennes nuvarande hemland Frankrike.

– Jag är väldigt överraskad. Varför är jag måltavlan?

”Ett arbete mot korruption”

Flera kinesiska tjänstemän, miljardärer och kändisar har försvunnit spårlöst de senaste månaderna. Den kinesiska filmstjärnan Fan Bingbing var borta i flera månader innan hon åter syntes ute i det offentliga, efter att ha bett om ursäkt och betalat miljonböter för bland annat skattesmitning.

I sitt uttalande om Meng Hongwei skriver kinesiska myndigheter att utredningen är ”korrekt, klok” och visar president Xis administrations beslutsamhet att fortsätta sitt arbete mot korruption.

Grace Meng säger att parets barn frågar efter pappa och vill prata med honom.

– Jag säger till dem att pappa är på en lång affärsresa, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.