Både Pete Buttigieg (vänster) och Bernie Sanders (höger) har utropat sig till vinnare i Iowa. Foto: Matt Rourke/ Justin Sullivan/ TT

Fortfarande inget färdigt resultat i Iowa

Uppdaterad
Publicerad

Mediecirkusen som följer jakten på Demokraternas presidentnominering har nu dragit vidare till New Hampshire, som har primärval på tisdagen. Men fortfarande har inga färdiga resultat publicerats från Iowa, som röstade för en vecka sedan – och förklaringen till det är komplicerad.

Ännu har ingen större institution gått ut och tydligt utropat en vinnare i Iowas nomineringsval som hölls för en vecka sedan. De inledande problemen med en spökande app ersattes av nya problem när det visade sig finnas stora felaktigheter i de rapporterade siffrorna.

New York Times hittade i sin egen undersökning uppenbara felaktigheter i en sjättedel av valkretsarna. I vissa fall går inte röstsiffrorna ihop. I andra har fel antal delegater delats ut, och i vissa finns skillnader mellan de offentliggjorda resultaten och valkretsarnas egna rapportering. Problemen finns längs hela kedjan – i formelbladen från valkretsarna och i datainmatningen till valresultatet. I många fall handlar det om rena räknefel.

Demokraternas primärval

Transparensen avslöjade problemen i systemet

Efter en del osäkerhet kring nomineringsvalet år 2016, då Clinton slog Sanders med en hårsmån, infördes nya regler inför årets val. Istället för att bara rapportera in hur många delegater som tilldelats varje kandidat skulle varje valkrets dessutom rapportera in de röstsiffror som låg till grund för antalet delegater.

Det har alltså aldrig varit enklare att hitta fel i siffrorna. Att det visar sig finnas så många gör förstås att många ställer sig frågan om rösträkningen i Iowa alltid haft de här problemen. I en telefonkonferens strax efter valet sa Troy Price, ordförande för Demokraterna i Iowa, att problemet bestått i att det blivit för mycket information att hantera, vilket väckte reaktioner hos Jeff Weaver, rådgivare till Bernie Sanders.

– Ni har ju alltid behövt göra de här uträkningarna, allt vi krävt är att ni ska rapportera in dem också. Om ni inte har gjort uträkningarna hela tiden har ni sysslat med bedrägeri i hundra år, sa Jeff Weaver enligt New York Times.

Ytterligare omräkningar väntas: ”Vi har fått nog av Iowa”

I helgen justerades en del av resultaten som pekats ut som felaktiga, och visar att Pete Buttigieg fått marginellt fler delegater än Bernie Sanders, som fått flest röster. Men i går krävde representanter från både Sanders- och Buttigieg-kampanjen ytterligare omräkning av några distrikt. Enligt Sanders-kampanjen kan omräkningen flytta en delstatsdelegat från Buttigiegs till Sanders kolumn.

Samtidigt har Iowademokraternas advokat kommit med ett utlåtande som säger att inte ens tydliga räknefel på valkretsarnas formelblad går att korrigera. Juridiskt sett betraktas de, när de väl signerats, som valkretsens valsedel – att ändra dem skulle vara brottsligt.

Debaclet i Iowa kan innebära att ansvaret för nomineringsvalen går från Iowademokraterna till delstatens valmyndighet. Det kan också innebära att Iowa mister sin åtråvärda status som den första delstaten att hålla nomineringsval varje kampanj. Framför allt är det nu osäkert om en kandidat överhuvudtaget kommer kunna tilldelas segern på ett tillfredsställande sätt, och om någon är redo att lägga mer energi på saken.

– Vi har fått nog av Iowa. Jag tycker det är dags att gå vidare till New Hampshire, sa Bernie Sanders i en intervju häromdagen.

Iowas komplicerade valsystem – så funkar det

Iowas valsystem innebär att alla demokrater som vill bjuds in att delta i stora valmöten, så kallade ”caucus”. På plats instrueras väljarna att ställa sig i den del av rummet eller det hörn som representerar deras kandidat. De väljare som stöttar en kandidat som inte når upp till femton procent av stödet får möjlighet att byta till en av de kandidater som har det, för att inga röster ska slösas bort.

Detta betraktas som den slutliga valsiffran. Därefter omvandlas det resultatet i delegater, vars antal skiljer sig mellan valkretsar. Dessa resultat slås fast på ett formelblad som fanns på varje valmöte, och rapporteras sedan vidare till den centrala rösträkningen.

Därifrån omvandlas delegaterna från varje valmöte till en mycket lägre siffra – antalet delegater som tillfaller varje kandidat från Iowa som helhet.

Nytt för årets val var att siffrorna för det första och andra valet, samt antalet delegater skulle rapporteras in och räknas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet