Specialenheter stoppar bilister samtidigt som strider fortsätter i Kumanovo i Makededion för andra dagen i rad. Foto: TT

Över 20 döda i Makedonien

Uppdaterad
Publicerad

Makedonska regeringen uppger att den grupp som var i en blodig eldstrid med polisen i staden Kumanovo ville destabilisera landet.

Oppositionen antyder att regeringen kan ligga bakom för att dra uppmärksamheten från landets politiska kris.

Efter ett dygns strider i Kumanovo i norra Makedonien uppgav myndigheterna att motståndarna besegrats. Då var 8 poliser och 14 motståndare döda, 37 poliser skadade och 20-30 motståndare tagna till fånga.

Premiärminister Nikola Gruevski uppger att polisen mött en grupp på ett 40-tal veteraner från strider på Balkan och i Mellanöstern.

– Ett av målen för gruppen, allra minst, var att destabilisera Makedonien, säger Gruevski.

Regeringen har utlyst två dygns landssorg.

Attackera institutioner

Striden utbröt i en stadsdel med övervägande etniska albaner. Inrikesministeriets talesperson Ivo Kotevski hävdar att de flesta motståndare var makedonska medborgare men fem förmodas vara etniska albaner från Kosovo – som till nio tiondelar består av albaner – och från Albanien. Gruppen ska ha letts av tidigare rebellbefälhavare från Kosovo.

I Makedonien är drygt en fjärdedel av cirka två miljoner invånare albaner, en folkgrupp som i början av 2000-talet också var indragen i väpnade drabbningar med regimen.

Läget i Makedonien är nu instabilt sedan månader. Den konservative Gruevskis regering anklagas för senfärdighet i närmandet mot EU och för maktmissbruk.

Oppositionella demonstranter har drabbat samman med polis i veckan, och planerar stora demonstrationer den 17 maj.

Pekar på regimen

Oppositionsledaren Zoran Zaev, socialdemokrat, pekar nu på regeringen.

– Det här mörka scenariot kommer inte att fungera. Medborgarna inser vem som har ett intresse av ett sådant scenario.

Makedonien blev EU-kandidatland 2005 och unionens utvidgningskommissionär Johannes Hahn uttryckte på söndagen ”djup oro” över läget:

”All ytterligare upptrappning måste undvikas, inte minst i intresset av att behålla den övergripande stabiliteten i landet”, skriver han i ett uttalande.

Serbien skickar truppförstärkningar till gränsområdena mot både Kosovo och Makedonien, enligt statliga nyhetsbyrån Tanjug.

Fakta: Makedonien

  • Yta: 25 713 kvadratkilometer (något mindre än Dalarna).
  • Antal invånare: cirka 2 000 000.
  • Huvudstad: Skopje.
  • Makedoniens befolkning består till ungefär två tredjedelar av slaviska makedonier, varav de flesta är ortodoxt kristna.
  • Landet har också en stor albansk minoritet, varav de flesta är muslimer.
  • Makedonien utropade 1991 sin självständighet från det forna Jugoslavien.
  • Motsättningar mellan makedonier och den albanska minoriteten ledde i början av 2000-talet till väpnade sammandrabbningar. 2001 kunde Ohridavtalet ingås, vilket gav ökade medborgerliga rättigheter för albanerna.

Källa: Utrikespolitiska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.