En bil kör i ett översvämmat Port Stephens, 20 mil norr om Sydney. Foto: Mark Baker/QP/TT

Fortsatt extremväder i Australien

Publicerad

Tusentals människor i Sydneys ytterområden har beordrats att evakuera då extremvädret fortsätter i den australiska delstaten New South Wales. Flera mindre städer är fortsatt till stor del under vatten.

Delar av kusten upplever det värsta regnovädret på 100 hundra år, säger delstatspremiärministern Gladys Berejiklian, enligt ABC News. Och under lördagen sade hon att det hårda vädret troligtvis kommer att fortsätter fram till slutet av nästa vecka.

-Delar av norra delarna (av New South Wales) har redan fått rekordnivåer av regn och mer är på gång, säger Agata Imielska från vädermyndigheten BOM under en presskonferens.

Det har ännu inte rapporterats om att några människor har förolyckats i extremvädrets spår, men David Elliott, minister med ansvar för katastrofhjälp, säger att ”statistiskt sett närmar vi oss det oundvikliga dödsoffret”.

Inte värt risken att chansa

Delstatens myndighet med ansvar för krisberedskap och räddningstjänst (SES) varnar de människor som bor i områden som riskerar att översvämmas för att vänta för länge med att evakuera, men även för att ge sig ut på översvämmade vägar.

-Man vet inte vad som finns under ytan. Det är inte värt risken att chansa. Det behövs inte mycket vatten för att ett fordon ska kunna svepas med, säger Dean Storey från SES.

-Vi uppmanar alla att ta det säkra före det osäkra och inte vänta för länge med att evakuera. Det här är potentiellt livshotande oväder, fortsätter han.

SES uppskattar att några hundra bostadshus har skadats hittills.

Granndelstaterna South Australia, Victoria och Queensland har skickat katastrofhjälp till New South Wales.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.