Fortsatt svårt lidande trots vapenvila i Jemen

Publicerad

Vapenvilan som förhandlades fram i Rimbo norr om Stockholm är bräcklig. Och det råder fortsatt akut brist på mat och mediciner rapporterar SVT:s team på plats i Jemen.

– Storstäderna klarar sig ganska bra men på landsbygden dör människor och framförallt är det barnen som lider fruktansvärt i Jemen i dag, säger SVT:s reporter Stefan Åsberg.

Det var i december som de stridande parterna enades om vapenvila under fredsamtal i Sverige men än är det långt till varaktig fred i landet. Man skakade då bland annat hand på att sluta strida kring hamnstaden Hodeidah, detta på grund av dess enorma betydelse för införsel av livsmedel och mediciner till den lidande civilbefolkningen. Detta har inte fullt ut hållits utan stridigheter har blossat upp kring staden där SVT:s team just nu befinner sig.

– Det har förekommit skottlossningar här men FN beskriver det som att vapenvilan ändå är under kontroll, säger Stefan Åsberg.

På andra håll i landet är det dock fortfarande dagliga flygattacker, robotattacker och attentat.

Se mer av intervjun med Stefan Åsberg och ett reportage från ett jemenitiskt sjukhus genom att klicka på klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.