En demonstrant viftar med Haitis konstitution under protester i Port-au-Princes tidigare i veckan. Foto: Dieu Nalio Chery/AP/TT

Fortsatta protester i Haiti

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals haitier samlades åter på huvudstaden Port-au-Princes gator under söndagen för att protestera mot president Jovenel Moïse.

Protesterna var mestadels fredliga, även om det på några håll blev sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser som avfyrade både tårgas och gummiklädda kulor.

President Moïse anklagas för att olovligen ha förlängt sin mandatperiod ett år, till februari 2022, och demonstranterna skanderade under söndagens protester ”ner med diktaturen!”.

Nyligen hävdade presidenten att en statskupp och ett mordförsök på honom hade avvärjts, och bland annat greps en domare i högsta domstolen.

Moïse vann ett val 2015, som ogiltigförklarades på grund av fusk. Sedan valdes han till president ett år senare, 2016. Ett parlaments- och lokalval skulle ha hållits 2018, men har skjutits på framtiden. I detta politiska vakuum har Moïse hävdat att han bör sitta kvar vid makten i ytterligare ett år.

Det politiskt instabila läget i Haiti har tragiska hävder att falla tillbaka på. Sedan 1988 har landet varit med om fyra stats- och militärkupper, samt en folklig resning när Jean-Claude Duvalier, ökänd som Baby Doc, fälldes 1986.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.