Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fortsatta protester mot regeringen i Israel

Uppdaterad
Publicerad

För elfte lördagen i rad samlades oppositionella i Israel för att demonstrera sitt missnöje mot den sittande högernationalistiska regeringens planer att förändra rättsväsendet. På kvällen var gatorna fyllda av tusentals demonstranter.

– Det känns som att de vill förändra landet, som har varit liberalt och bra, säger en av demonstranterna Liat Bartov Sadeh till SVT:s mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid som är på plats i Tel Aviv.

– Jag tror att om de går vidare med detta kommer det bli en konstitutionell kris. Jag hoppas det inte blir inbördeskrig.

Gatuprotester har pågått i mer än 100 städer över hela Israel och har samlat flera hundratusen demonstranter. Bara i Tel Aviv räknade man med att upp emot 200 000 människor skulle samlas på gatorna.

– Vi är inte med våra familjer. Jag har tre små barn. Istället för att bekymra mig om familjen, mina patienter och anställda är jag här, säger psykologen Yael Apter.

Tusentals israeler demonstrerade i Tel Aviv på lördagskvällen. Foto: Tsafrir Abayov/TT

– De är de största demonstrationerna i landets historia och de bara fortsätter att växa vecka för vecka, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid som bevakar händelseutvecklingen i Israel.

Upphäva beslut

Missnöjet riktas mot regeringen Netanyahus beslut att förändra Israels rättssystem. Bland annat ska parlamentet ges möjlighet att upphäva domar och beslut från landets högsta domstol, som enligt regeringskoalitionen har för stor makt. Lagändringen skulle även innebära ökat politiskt inflytande över processen att utse domstolens ledamöter.

Enligt kritikerna, i huvudsak sekulära israeler, är regeringens syfte att stärka sin makt. Många kallar det en konstitutionell kris och fruktar att landets demokrati är hotad och riskerar att ersättas av ett ultrareligiöst auktoritärt styre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.