En proteströrelse har satt upp tält på det största torget i Moldaviens huvudstad Chisinau och lovar stanna där tills myndigheterna uppfyller deras krav, bland annat på nyval och president Nicola Timoftis avgång. Foto: TT

Fortsatta protester i Moldavien

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter har satt upp ungefär 100 tält på det största torget i Moldaviens huvudstad Chisinau med krav om president Nicola Timoftis avgång, omedelbara nyval samt att höga tjänstemän på centralbanken och åklagarmyndigheten sparkas.

I och vid tälten ska 100-300 demonstranter finnas dygnet runt framöver.

– De ska bo i Värdighets- och rättvisetältlägret tills myndigheterna fullständigt uppfyller våra krav, säger organisatören Vasile Nastase från den västvänliga rörelsen DA.

På söndagen fyllde tiotusentals demonstranter stadens gator i protest mot korruption och maktmissbruk – de största protesterna under senare år.

De har triggats av en jättelik korruptionshärva, kallad Århundradets bedrägeri, i det utfattiga landet med 3,5 miljoner invånare. I härvan har motsvarande nära 9,3 miljarder kronor – lika mycket som ungefär 10 procent av Moldaviens BNP – mystiskt försvunnit ur landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer