Stora delar av det överfulla lägret har brunnit upp och tusentals människor har tvingats ut på gatan, många utan mat eller vatten.

Fortsatta protester vid flyktinglägret Moria

Publicerad

Situationen på Lesbos är fortsatt ansträngd efter att flyktinglägret Moria brändes ner på onsdagen. Provisoriska flermannatält håller på att sättas upp.

Samtidigt fortsätter människor att protestera vid vägspärrar för tredje dygnet i rad.

Den kraftiga branden som utbröt i flyktinglägret Moria tidigare i veckan spred sig snabbt. Stora delar av det överfulla lägret har brunnit upp och tusentals människor har tvingats ut på gatan, många utan mat eller vatten. 

Tusentals människor har under fredagen fortsatt protestera mot de nuvarande förhållandena i Moria. Branden i lägret ska ha startat efter att oroligheter bröt ut när flera boende testats positivt för covid-19, men fortfarande är det oklart exakt vad som orsakat den.

Provisoriska läger

Grekiska myndigheter har i dag satt upp ett nytt provisoriskt läger på ön som ett tillfälligt boende för närmare 4000 människor. De har beskrivit det nya lägret som rena skräcken.

Protesterna beskrevs som lugna där människor vädjat om hjälp från Tyskland dit många flyktingar och migranter anlänt de senaste åren.

Inga migranter kommer att få lämna lägret med undantaget för 400 ensamkommande barn som kan få komma att lämna ön, rapporterar AP. Dessa flögs över till grekiska fastlandet under onsdagen. Ett tiotal EU-länder har sagt att man nu kommer ta emot de ensamkommande barnen från Moria.

”Måste ta kliv framåt”

Vad som kommer att ske för resten av personerna i lägret är fortfarande oklart.

– Nu behöver alla som är kvar tak över huvudet, vi skickar färjor där en del kanske gravida kvinnor eller barn framför allt kommer att bo. Men som jag ser det måste vi evakuera fler från ön till fastlandet och jag hoppas och tror att medlemsländerna ska ta ett kliv framåt och vara beredd också att ta emot fler migranter från Grekland.

Flyktinglägret i Moria har varit nedstängt sedan det första fallet av covid-19 konstaterats. 

FN har varnat för en ansträngande situation i området när coronaviruset nu har nått ön. Världshälsoorganisationen, WHO har uppgett att de är redo att skicka akut medicinsk hjälp till platsen. 

En humanitär katastrof hotar om den akuta situationen med de 13 000 hemlösa migranterna och flyktingarna inte löser sig. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.