Hundratals passagerare väntar på Frankfurts flygplats. Foto: Scanpix

Snö och kyla ställer in hundratals flyg i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Häftigt snöfall och underkyld dimma över Europa fortsätter att ställa till problem för flyget på flera håll.

Tungt snöfall gjorde att över 200 flygavgångar ställdes in från Frankfurts flygplats i Tyskland på måndagen. Dagen innan rådde totalstopp i flera timmar, och mer än 400 avgångar ställdes in.

Även storflygplatsen Heathrow i brittiska London, som på söndagen avlyste en femtedel av alla avgångar, drogs med problem under måndagen. Tio procent av avgångarna har ställts in under måndagen på grund av dålig sikt i ovädret, skriver Heathrow på Twitter.

”Kontrollera status på din resa och åk bara till flygplatsen om det står att flyget ska lyfta”, skriver British Airways på sin hemsida.

Även flygplatser i Paris, Wien och Amsterdam drabbas av inställda flyg.

”Nu ger vi upp och tar tåget”

Många svenskar har fastnat i kaoset som råder på flera av de stora flygplatserna.

”23 timmar på en flygplats. Is, snö, förseningar! Nu ger vi upp och tar tåget istället”, skriver signaturen @senorpaddel, som fastnat på Frankfurts flygplats, på Twitter.

”Underbar stämning på Frankfurts flygplats! #Frustration #apati#ilska #kaos #förvirring Tur man redan har en biljett!”, skriver signaturen @jonnieeriksson.

Han skriver att kön för att boka om biljetten är 3,5 timmar.

”Jag trodde att tyskarna hade en känsla för organisation,men det här är bara kaos!”

Underkyld dimma i Storbritannien

Snöfallet och kall luft från Atlanten drog in över Storbritannien redan i fredags. I helgen fick många resenärer övernatta på flygplatsen när över 500 flyg ställdes in.

– Vintern har kopplat sitt grepp över norra Europa. Minusgrader i kombination med fukt ger halka och underkyld dimma och det är inte alls bra för flygverksamhet, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Fortsatt besvärligt i veckan

I Tyskland ger snö underkyld dimma dålig sikt. Och besvären kan komma att fortsätta, tror SVT:s meteorolog.

– Inte förrän i slutet av veckan får Storbritannien mildare väder, och Tyskland får dras med minusgrader längre än så, säger Pia Hultgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.