Den förre arméchefen och kuppledaren Prayuth Chan-Ocha vill sitta kvar som premiärminister efter parlamentsvalet i Thailand. Foto: AP/Sakchai Lalit

Förvirring kring valresultatet i Thailand

Publicerad

Det råder förvirring om resultatet av det thailändska parlamentsvalet. På söndagen hävdade valkommissionen att den sittande premiärministerns parti fått flest röster. Men nu vill man inte offentliggöra fördelningen av rösterna förrän den 9 maj.

För första gången på åtta år kunde 51 miljoner thailändare rösta i ett parlamentsval. Enligt de preliminära siffror som valkommissionen presenterade sedan vallokalerna stängts på söndagen blev militärjuntans stödparti störst med 7,6 miljoner röster.

Den sittande premiärministern och kuppledaren Prayuth Chan-Ocha hade fått en halv miljon fler röster än oppositionspartiet Pheu Thai som har kopplingar till de tidigare premiärministrarna Thaksin Shinawatra och hans syster Yingluck Shinawatra.

Hon störtades i militärkuppen 2014, då juntan förbjöd politiska aktiviteter i landet.

Fler röster i överhuset

Nu meddelar valkommissionen att oppositionspartiet Pheu Thai fått fler röster i parlamentets överhus än det styrande regeringspartiet.

Men röstfördelningen av de 150 mandaten i underhuset vill valkommissionen inte offentliggöra förrän den 9 maj.

Båda vill bilda regering

På måndagen hade valkommissionen utlyst en presskonferens där det preliminära resultatet skulle presenteras. Men i stället meddelade man att man inte kommer att offentliggöra siffrorna förrän senare.

Nu hävdar företrädare för båda partierna att de avser att försöka bilda regering.

Misstänker valfusk

Ledare från flera oppositionspartier anklagar den sittande regeringen för valfusk.

– Det finns misstankar om extra valsedlar eftersom antalet valsedlar var högre än antalet väljare i vissa distrikt. Det finns också misstankar kring rapporter om röstköp, säger en talesperson för oppositionspartiet Pheu Thai, enligt Reuters.

Många thailändare vädrar sina misstankar kring valet på sociala medier och pekar på motsägelsefulla besked om antalet väljare och antalet lämnade röster i vissa valdistrikt. En del ifrågasätter att färre än 70 procent skulle ha röstat, vilket är betydligt färre än väntat.

Förväntas sitta kvar

Den 65-årige förre arméchefen Prayuth Chan-Ocha förväntas kunna sitta kvar vid makten. Det var han som ledde militärkuppen 2014 som störtade Yingluck Shinawatras regering efter våldsamma protester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.