Foto: Olivia Locher/Redux

Fotograf bryter mot tokiga lagar

Uppdaterad
Publicerad

I USA finns lagar som begränsar antalet dildos per hushåll och förbjuder servering av äppelpaj utan ost.

Det finns många dumma lagar runt om i världen. I USA finns många gamla lagar kvar som är helt inaktuella men som inte avskaffats. Exempelvis är det förbjudet att promenera baklänges och äta en hamburgare i Oklahoma. I Wisconsin är det inte tillåtet att servera äppelpaj på restauranger utan ost och i Hawaii får man inte stoppa in mynt i öronen. Och om nån skulle få för sig att cykla i en pool så räknas det som ett lagbrott i Kalifornien.

Den amerikanska fotografen Olivia Locher ville visa dumheten i vissa av dessa lagar som levt kvar. I sin fotoserie ”I Fought the Law” arrangerar hon bilder där hon bryter mot lagarna.

– Jag hoppas kunna skapa en bild som illustrerar en lag i varje delstat i USA. Mitt mål är att skapa spännande och komiska bilder, säger Olivia Locher till SVT Nyheter.

Hennes egen favorit bland de knäppa lagarna står Alabama för. Där är det förbjudet att ha en glasstrut i bakfickan.

– Jag älskar den. Det är en mycket gammal lag. Den skapades eftersom hästtjuvar använde glasstrutar i bakfickan som ett knep för att lura med sig hästarna. När de greps kunde de då komma med ursäkten: ”Jag stal den inte, den följde mig hem”, säger Olivia Locher.

Svenska exempel

Många av de amerikanska lagarna som figurerar är gamla och inaktuella och har helt enkelt inte tagits bort.

Det finns en uppsjö av sajter på nätet som samlar korkade lagar från runt om i världen. Bland dem dyker ofta några svenska lagar upp som vi kanske inte tycker är så korkade och som fortfarande är aktuella. Exempelvis är det många i andra länder som finner vår successionsordning som lustig eftersom den kräver riksdagens samtycke för att en prins eller prinsessa ska få gifta sig.

För många svin i ollonskogen

En annan lustig svensk lag finns i byggningabalken. Det tolfte kapitlet slår fast hur svin får släppas i ollonskogar.

För den nyfikne svinägaren med en ollonskog nära till hands, kan vi berätta att lagen föreskriver att flera personer som äger en ollonskog tillsammans måste komma överens om hur många svin som respektive skogsägare får släppa in i ollonskogen. Om någon släpper in för många svin får de andra skogsägarna rätt att med våld föra bort svinen och dessutom få en mark per svin i böter. En mark motsvarar ungefär 1.000 kronor.

Lagen om svin i ollonskog

12 kap. Huru svin må i ollonskog släppas

1 § Äga flere ollonskog samman; då skola de i rättan tid sig förena, huru många svin där kunna födas, och släppe sedan var in efter ty, som han del i skog äger. Släpper någon flera in; haven de andre våld att taga dem upp, och han böte en mark för vart svin, och skadan åter. Äger han ej själv så många svin, som han på sin del föda kan; stånde honom fritt andras svin för lega intaga. Gör han det ej; då må de andre hans del saklöst nyttja.

2 § Var som tager annans svin för lega, skaffe dem åter, eller gälde det de värde voro, då de togos emot. Gitter han visa, att de av sot dött, eller förkommit av annan händelse, och finnes han ej hava varit där vållande till; vare saklös. Samma lag vare, där boskap för lega till bete eller foder tages.

3 § Löpa svin ur en skog i annan, som ej ligga samman; säge då skogsägaren första och andra gången honom till, som svinen äger, att taga dem bort, och hålla dem där ifrån. Finnas de där sedan; då må skogsägaren dem upptaga, och låte goda män pröva, vad för dem betalas skall, där dem bägge ej därom åsämjer.

4 § Släpper någon med vilja svin å annans ollonskog, som inhägnad är; have dem till skogsägaren förverkat. Komma svin, eller annat fä, som ollon äter, annorledes där in; gånge därom som i 9 kap. urskilt är. Varda svin dräpne, eller slagne; då bötes, och gäldes de åter, som om annat fä i 22 kap. stadgas.

1 Mark motsvarar ungefär den tid det tar att tjäna 1000 kr.

1 Daler motsvarar ungefär den tid det tar att tjäna 3700 kr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.