Nils Bildt i Fox News. Foto: Skärmdump, Fox News

Fox News släppte fram okänd Bildt

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska konservativa tv-kanalen Fox News har låtit en viss Nils Bildt uttala sig om problem med kriminalitet i svenska storstäder och förorter. Han framställdes som ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare”, men har inga kopplingar till Försvarsmakten eller utrikesdepartementet, skriver Dagens Nyheter.

Nils Bildt dök på torsdagen upp i president Donald Trumps favoritkanal och blev intervjuad av den kontroversielle programledaren Bill O'Reilly, rapporterar DN.

Sverige beskrevs som ett land plågat av kriminalitet, inte minst våldtäkter, som kopplades till invandring.

Den intervjuade mannen utvandrade från Sverige 1994 och bytte efternamn till Bildt 2003. Han driver flera säkerhetsföretag i USA.

Nils Bildt presenterades som ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare”, men är okänd för Försvarsmakten och utrikesdepartementet som inte har någon anställd med ett sådant namn.

”Hade ingen kontroll”

I ett mejl till Dagens Nyheter skriver han att det var Fox News som valde hans titel.

”Jag deltog i Bill O’Reillys program på Fox News, det var Fox News redaktör som använde den titeln – jag hade själv ingen kontroll över deras val av titel. Jag är en oberoende analytiker baserad i USA”, skriver han.

Donald Trump fortsatte på fredagen att peka på Sverige som ett problemfyllt land, återigen utan att specificera sig:

– Det är bara att titta på vad som händer i Sverige. Folket där förstår att jag har rätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps utspel om Sverige

Mer i ämnet