Foto: TT

Frågan är om Merkel lugnade sina uppskrämda tyskar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Angela Merkel försvarade sin flyktingpolitik efter de två terrordåd i Tyskland där terroristorganisationen IS på något sätt varit inblandad. Hon avbröt sin semester för att hålla en presskonferens som skulle lugna ett uppskrämt Tyskland.

Bo Inge Andersson

Utrikeskommentator

Om Merkel kan lugna med det niopunkters program hon lade fram är kanske inte troligt. Rapporter från Tyskland talar om en uppskrämd befolkning. Kritiken mot henne är omfattande i sociala medier.

Merkel hade avbrutit sin semester för att hålla denna presskonferens. Det var terrorskräcken i befolkningen som gjorde att hon ställde upp på en presskonferens som varade i över 90 minuter.

Förnekade inte farorna

I delstaten Bayern, där tre av de senaste dåden ägt rum, anklagar det kristdemokratiska partiet CSU henne för en rad misstag när det gäller flyktingpolitiken. Merkels CDU och CSU i Bayern bildar en gemensam parlamentsgrupp.

Men i CSU:s partitidning anklagas Merkel bland annat för att ha stärkt högerpopulister med den generösa flyktingpolitik som hon inledde för elva månader sedan.

Merkel ville inte förneka att faror från terrorister nu hotar det tyska samhället, att IS-terrorn har gjort sitt intåg i Tyskland. Hon förklarade att denna realitet måste man inse och inte förtiga. Det var mycket merkelskt rationellt. Men frågan är hur många det lugnar.

Hon försäkrade att tyskarna skulle kunna lita på statens säkerhetsorgan. Det åtgärdsprogram som hon presenterade var mest långsiktigare åtgärder och frågan är som sagt om det kan lugna de förskrämda tyskarna i dagens akuta läge.

Högerextremistisk koppling

Det är två av de fyra våldsdåd som precis skakat Tyskland där polisen funnit en IS-koppling. Märkligt nog har just dessa två dåd inte orsakat några dödsoffer. Ett är ett knivdåd på ett tåg med fem skadade, det andra är ett självmordsattentat med tolv skadade.

I de två andra fallen har man funnit andra orsaker, närmast en högerextremistisk Anders Breivik-koppling till masskjutningen i München förra fredagen med nio döda offer, och relationsproblem i fallet med en man som dödade en kvinna med machete.

Alla fyra gärningsmännen har flykting- eller invandrarbakgrund men motiven har alltså varit olika. Men attackerna har kommit så nära inpå varandra att de smälter samman för uppskrämda tyskar som ett enda stort hot.

Merkel lovade bland annat att personalen i säkerhetsorganen ska utökas, man ska samarbeta mer med ”vänskapligt sinnade” underrättelsetjänster och man ska skapa ett nationellt in- och utreseregister.

Man ska vidare minska hindren för avvisning av asylsökande som fått avslag, armén och polisen ska hålla gemensamma övningar för anti-terroraktioner, man ska inrätta ett ”förvarningssystem” som ska avslöja om personer håller på att ”radikaliseras”.

Stramat åt flyktingpolitiken

Merkel sade på en presskonferens i slutet av augusti i fjol att Tyskland skulle klara av att lösa de problem som uppstod med de många flyktingarna som kom till Tyskland. Vi klarar det – Wir schaffen das, har blivit det citat som nu mest förknippas med Merkel.

Sen är frågan om Tyskland har klarat det. CSU:s partitidning talar om hur myndigheter – från polis till skolor – har överansträngts. Tyskland har senare stramat åt sin flyktingpolitik rejält.

Men Merkel hävdar fortfarande att grunden för hennes flyktingpolitik är den tyska grundlagens regel att människor som förföljs politiskt eller är drabbade av krig principiellt ska få asyl, medan till exempel hennes partivänner nere i Bayern vill att det ska finnas övre gränser.

Bitter

Merkel sade nu på presskonferensen att man hade klarat av mycket, att det även fanns ljuspunkter.

Men hon måste bittert konstatera att människor missbrukat den välkomnande flyktingpolitiken. De som utfört våldsdåd hade genom detta förhånat det land som gett dem skydd, sade hon.

Merkel försvarade sin tidigare position men påpekade att man redan från början varit beredd på svårigheter – men fortfarande menade hon att Tyskland skulle klara av dessa problem. Hon upprepade sitt motto: Wir schaffen das.

Det var den 4 september 2015 som Merkel bestämde att cirka 10.000 flyktingar i Ungern skulle få resa in i Tyskland utan att följa de asylregler som annars gällde. Det tolkades som en signal att Tyskland var berett att ta emot fler flyktingar och under hösten strömmade hundratusentals flyktingar till Tyskland.

Opinionen vände

Merkel hävdade då att hennes beslut var ett undantag men att det var en gest av medmänsklighet. Hon fick först mycket beröm för sin ”välkomstkultur” som uppmärksammades världen över. I början visade sig även mycket välvilja gentemot flyktingarna från till exempel befolkningen i München.

När problemen började hopa sig vände opinionen och nu har det högerpopulistiska invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland, AFD, i de senaste sju opinionsmätningarna mellan 9,5 och 12 procent av väljarna. Det betyder att partiet skulle komma in i parlamentet vid valen hösten 2017.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.