Migranter från Centralamerika väntar vid gränsen mellan Mexiko och Guatemala. Foto: Pedro Pardo/TT

Tre frågor och svar om de tillbakadragna tullhoten

Uppdaterad
Publicerad

Efter hoten om att USA skulle införa höga tullar mot Mexiko om landet inte löste ”problemet med illegal invandring” till USA, kom det under fredagen besked om att länderna nått en överenskommelse. Men det är svårt att peka ut en tydlig vinnare, säger SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi på plats i Washington. Han svarar på tre frågor om vad de avblåsta tullplanerna innebär.

Hur har reaktionerna varit i USA efter att tullplanerna avblåstes?

– Som det ofta är i det polariserade USA kan man säga att två läger har uppstått efter att det nya beskedet kom. För republikaner, och människor som sympatiserar med Trump, beskrivs detta som en seger för presidenten. Man säger att Trump har lyckats lösa ett problem som skulle drabba företag hårt.

Men på den demokratiska sidan är man mer skeptisk. Till exempel ironiserade demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, om beskedet på sitt twitterkonto. ”Nu när det problemet är löst, är jag säker på att vi inte kommer höra mer om det i framtiden”, skrev han.

Beskedet kom ganska sent på fredagskvällen amerikansk tid, så det lär komma fler reaktioner under lördagen.

Finns det någon vinnare?

– Just nu kallar både Mexiko och USA detta för något mycket lyckat. De är glada och framstår båda som segrare – samtidigt som det var Trump själv som skapade hoten om tullarna. Han har varit under ovanligt mycket press sedan han meddelade om tullplanerna i slutet av maj, eftersom många, inklusive republikaner, har reagerat negativt på dem.

Sett från det perspektivet, är Trump vinnaren, eftersom han stillar en stor oro i både amerikanska handlare som jobbar med Mexiko, och i politiker som oroat sig över vad dessa höga tullar skulle ha inneburit.

Men utifrån texten de publicerat är det omöjligt att mäta hur bra avtalet kommer att följas eftersom det är så löst formulerat. Båda sidor kan hävda att följer sin del av avtalet – eller att den andra sidan inte gjort det – och det kan bli ett bekymmer framöver om denna konflikt blossar upp igen.

Påverkar den här överenskommelsen på något sätt USA:s förhandlingar med Kina?

– Nej, troligtvis inte. Kina är en betydligt starkare part än Mexiko, så de diskussionerna lär fortsätta ett tag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.