Framgångsrikt val i Mali

Publicerad

Presidentvalet i Mali bedöms som en stor framgång, trots oro för våld och logistiska problem. Därmed är det vidsträckta och krigshärjade landet på väg att få ett legitimt styre efter ett drygt år av militärstyre.

– Jag känner mig verkligen lättad efter att ha röstat, för jag kan se att freden återvänder. Fredens timme är här, säger Ibrahima Bengaly som jobbar som säkerhetsvakt i huvudstaden Bamako.

Rösträkningen pågår just nu för fullt. Det splittrade Mali ser sällan särskilt högt valdeltagande, men helgens val ser ut att vara ett undantag. I det mer välmående söder var entusiasmen märkbar, trots oro för att beslutet att hålla ett val var förhastat och att förberedelserna var slarviga.

– Det är klart att man hade kunnat vänta, men då hade man säkert fått kritik för det också. De malier som jag har pratat med är stolta över att valet genomförts, säger Daniel Ottosson, överstelöjtnant i EU:s Malistyrka.

Stått utan regering

Mali har sedan militärkuppen förra året stått utan legitim regering. Men militärerna har gett valet sin välsignelse, enligt antropologiprofessorn Sten Hagberg som följer valet på plats i Mali. Han ser stor symbolik i att kuppledaren Amadou Aya Sanogo röstade.

– Han röstade med sin hustru i civila kläder och talade inte om vilken kandidat han stödde, säger Hagberg till SVT.

En lång rad utländska soldater, däribland svenska, finns på plats för stödja och utbilda den maliska regeringsarmén. Vissa är också med och bekämpar de islamistiska rebeller och separatister i norr som förra året lyckades inta flera städer.

Många tusen malier är fortfarande på flykt och i staden Kidal var intresset för valet betydligt svalare än i söder.

”Ser inte vad det är bra för”

– Det är många som känner att valet inte spelar någon roll för dem. De ser inte vad det är bra för, säger valarbetaren Insanatane Ag Rousmane.

Det officiella resultatet lär dröja till slutet av veckan, men mycket tyder på att Malis näste president heter Ibrahim Boubacar Keita. Han gör comeback i den politiska toppen efter att ha varit premiärminister på 90-talet och senare talman i parlamentet.

Att göra Mali säkrare och mindre korrupt är två tunga uppgifter som väntar. För även om rebellerna drivits ut från städerna finns de fortfarande kvar i den enorma öknen.

– Man har ganska bra kontroll över områdena där det finns infrastruktur. Men vi pratar om väldigt stora områden, ytor motsvarande Spanien, där det rör sig 2 000 till 3 000 upprorsmakare. Det är inte helt lätt att kontrollera hela det området, säger Daniel Ottosson till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.