Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Brexit-dramat går mot upplösning – detta är alternativen:

Framtiden för brexit – detta är alternativen

Publicerad

Det är inte lätt att veta vad som ska hända med Brexit. Boris Johnson spelar ett högt spel men det finns ändå ett någorlunda begränsat antal alternativ. I videon ovan förklaras de olika vändningar som dramat kan ta under den kommande tiden.

En möjlighet är att Boris Johnson lyckas förhandla fram ett nytt avtal med EU. Men tiden är knapp och från EU:s sida uppger man att britterna hittills inte kunnat presentera några konkreta förslag för att lösa upp knutarna, framförallt gällande hur man ska hantera gränsen mot Irland.

Å andra sidan pekar andra på att EU ogärna vill ha en hård brexit eftersom det skulle slå mot ekonomi och handel - och att man därför sannolikt är angelägna om att gå britterna till mötes om man bedömer att man kan det, vilket alltså talar för att det ändå blir en uppgörelse.

Men misslyckas Boris Johnson och EU att modifiera Theresa Mays utträdesavtal och därtill få det brittiska parlamentets godkännande för ett sådant modifierat avtal, så finns det flera andra vägar som Brexitdramat kan ta. Se videon ovan för en mer utförlig förklaring av dessa.

Se alternativen i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer