Nära 3.000 personer miste livet i attackerna. Foto: Richard Drew/AP/TT

Från arkivet: terrordådet den 11 september

Publicerad

Det har gått 19 år sedan terrorattackerna i USA den 11 september 2001. En attack som förändrade USA och världen.

Klockan var kvart i nio på morgonen lokal tid när det första flygplanet träffade det norra tornet i World Trade Center i New York. Några minuter senare träffades det södra tornet. Strax därefter flögs ett flygplan in i försvarshögkvarteret Pentagon, och ett fjärde plan störtade ner på ett fält i Pennsylvania.

Nära 3.000 personer miste livet i attackerna, där World Trade Center jämnades med marken. Fyra flygplan kapades av terrorister, i efterhand har terroristnätverket al-Qaida tagit på sig skulden.

Många fler har mist livet i de händelser som följde. USA förklarade krig mot terrorn, och invaderade de följande åren Afghanistan och Irak. I väst blev följderna bland annat skärpt terrorlagstiftning, höjd säkerhet och övervakning av datatrafik och telefonsamtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.