François Fillon har hamnat i blåsväder sedan tidningen uppgifter lagts fram om att hans fru Penelope Fillon mottagit motsvarande nära fem miljoner kronor i statligt utbetald lön som hans assistent – utan att ha utfört något egentligt arbete. Foto: TT

François Fillon och hans hustru har förhörts av polis för ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Fransk polis har i dag förhört François Fillon, högerkandidaten som länge varit favorit inför franska presidentvalet i vår, liksom hans hustru Penelope Fillon. De både utreds just nu för bland annat förskingring av offentliga medel, efter uppgifter om att Penelope Fillon mottagit en lön av sin make utan att ha utfört något arbete. Om François Fillon åtalas har han sagt att han drar tillbaka sin presidentkandidatur.

Den franska presidentkandidaten François Fillon och hans hustru Penelope Fillon har i dag hörts av polis vid den franska ekobrottsmyndigheten, i samband med förundersökningen som just nu pågår kring parets påstådda förskingring av offentliga medel. Det rapporterar flera franska medier utifrån egna källuppgifter, bland andra le Monde.

Mottog fem miljoner i lön

Det var för en vecka sedan som den franska tidningen le Canard Enchainé la fram uppgifter om att Penelope Fillon hade varit anställd som assistent av sin make, som assistent åt honom i nationalförsamlingen och sedan åt hans ersättare då François Fillon trädde in i regeringen.

Under en period på åtta år ska hon sammanlagt ha lyft en lön på motsvarande nära fem miljoner kronor – men enligt de vittnesuppgifter om tidningen la fram utförde Penelope Fillon aldrig något verkligt arbete som skäl för lönen.

”Inte hennes stil att framhäva sig”

Penelope Fillon har själv, genom hela sin makes politiska karriär, valt att hålla sig utanför det politiska rampljuset.

– Hon har alltid arbetat i bakgrunden därför att det inte är hennes stil att framhäva sig själv, förklarade då Benoist Apparu. en talesperson för Fran­çois Fillon

– Det är vanligt förekommande att en parlamentsledamot har sin partner som samarbetspartner, till vänster liksom till höger.

Samma omständigheter kring tidningsjobb

Dessutom las det fram liknande uppgifter om att Penelope Fillon även avlönats av en fransk månadsjournal, Revue des Deux Mondes, utan att heller ha arbetat för pengarna. Journalen ägs av en vän till François Fillon.

Att anställa en anhörig som assistent är som Apparu påstår inte olagligt och tvärtom relativt vanligt bland franska parlamentsledamöter. Däremot krävs att ett arbete faktiskt utförs för lönen.

Nyckelvittnen hörda

Le Canard Enchainés uppgifter om att inga bevis finns för Penelope Fillon faktiska arbete i nationalförsamlingen och för tidskriften var tillräckligt för utredare att inleda en förundersökning om förskingring av offentliga medel och av företagstillgångar, samt undanhållande av brott.

Redan i fredags förhördes författaren till en biografi om François Fillon, liksom den före detta chefredaktören för Revue des Deux Mondes, vilka anses vara nyckelvittnen kring Penelope Fillons roll.

Får skifta fokus från kampanjen

Den före detta premiärministern François Fillon har sedan han i höstas utsågs till högerns kandidat varit storfavorit inför det franska presidentvalet som avgörs i april och maj i vår.

I söndags höll han ett stort valmöte i Paris, där tanken var att återlansera sin kampanj inför valet. I stället fick han ägna en stor del av taltiden åt att försvara sig och sin fru.

– Sedan starten har Penelope funnits vid min sida, diskret och trofast. Jag har stakat ut min bana tillsammans med henne. Vi har inget att dölja, sa han bland annat.

– Tre månader innan presidentvalet dyker, som av en slump, en skandal upp. Genom Penelope försöker man riva ner mig. Jag är inte rädd för något. Jag är hårdhudad. Om man vill attackera mig så gör det rakt framifrån, men lämna min fru ifred.

Kan dra sig ur valet vid åtal

Kandidaten har sagt att han kommer att dra sig ur presidentvalet om ett åtal skulle väckas i fallet. Skulle detta ske står den franska traditionella högern utan en tydlig ersättningskandidat, vilket lämnar kvar Nationella Frontens Marine Le Pen som ensamt klart högeralternativ.

Le Pen leder just nu i de flesta opinionsundersökningar, med omkring 25 procent av rösterna, men spås i de flesta mätningar slås ut i en andra, avgörande valomgång, mellan antingen högerns Fillon (strax bakom Le Pen i opinionen) eller den oberoende, centerinriktade kandidaten Emmanuel Macron (trea i opinionen med omkring 20 procent).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet