Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör delstatens premiärminister: Personen vilseledde medvetet vårt smittspårningsteam. Foto: Gregorio Borgia, AP / Reuters

Från pizzabagarlögn – till total nedstängning

Publicerad

Smittopanik, sex dagar lockdown, lögner och en rasande premiärminister. En osanning från en pizzabagare i delstaten South Australia ledde till en riktig härva.

– Jag är rasande, säger delstatens premiärminister Steven Marshall.

Australien har varit relativt skonade från utbredd coronasmitta. I dagsläget rapporterar landet endast 95 aktiva fall av covid-19.

Därför var torsdagens lockdown i delstaten South Australia desto mer överraskande. I sex dagar framåt skulle endast en person per hushåll få lämna hemmet per dag och bara absolut nödvändiga ärenden tilläts. Alltifrån skolor till restauranger stängde ner och det infördes krav på munskydd.

Men varför då?

De drastiska åtgärderna kom efter att ett kluster med 25 covidsmittade upptäckts. Dessa kunde spåras till en ensam resenär som återvänt hem efter att ha varit i Storbritannien.

Men det hade aldrig behövt bli en sådan omfattande apparat, om inte personen i fråga hade dolt sanningen för delstatens smittspårare.

– Om den här personen inte hade ljugit för smittspårarna så hade vi inte infört en sex dagar lång lockdown, säger Marshall.

Den covidsmittade mannen berättade för smittspårarna att han hade varit inne på en restaurang och köpt pizza. Smittspårarna försökte klarlägga hur de olika personerna i klustret hade smittats och deras fokus blev snabbt Woodville Pizza Bar i staden Adelaide i södra Australien, som hade en smittad anställd bagare.

Från panik till ilska

Om det stämde att den aktuella mannen hade smittats av viruset vid ett snabbt pizzaköp skulle det betyda att viruset var ytterst smittsamt och att flera andra människor också kunde vara smittade – därför krävdes drastiska åtgärder, slog myndigheterna fast.

Mannen berättade för smittspårarna att han bara varit där för att äta pizza. Men det var en lögn. I själva verket hade han arbetat flertalet pass på pizzerian i fråga. Han och den smittade bagaren, var kollegor.

Därför var det inte lika troligt att männen satt igång en handlingskraftskrävande smittspridning.

– Att säga att jag är rasande över den här individens handlingar är en komplett underdrift. Den här individen egoistiska handlande har försatt hela vår delstat i en väldigt svår situation, sa den märkbart irriterade premiärministern under en presskonferens.

Efter att lögnen uppdagats kom beskedet att nedstängningen nu hävs tidigare än planerat, vid midnatt mellan lördag och söndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer