Franska modeller måste från och med den 17 december ha ett läkarintyg på att de är friska för att kunna arbeta. Foto: TT

Ny lag: Frankrike kräver läkarintyg av modeller

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes parlament godkände under torsdagen en lag som kräver att alla modeller som arbetar i landet måste kunna uppvisa ett läkarintyg på att de är friska för att kunna arbeta. Lagen är ytterligare ett försök av de franska parlamentarikerna att sätta stopp för överdrivet magra fotomodeller i branschen.

Enligt det franska beslutet måste man för att kunna arbeta som modell i Frankrike nu kunna uppvisa ett läkarintyg på att man utöver att ha ett BMI som är kompatibelt med modellyrket även är vid god hälsa, enligt den franska dagstidningen Le Figaro.

Beslutet innebär även att tidningar och andra medier som använder sig av bilder som på något sätt manipulerats tydligt måste ange det för läsarna.

Den som bryter mot gårdagens beslut riskerar fängelsestraff i upp till sex månader och böter på 75.000 euro.

Aktuellt ämne

Diskussionens vågor kring modellbranschens kroppsideal har redan tidigare gått höga i Franrike och redan i april i år röstade det franska parlamentet igenom en tidigare version av lagförslaget i syfte att göra det straffbart för agenturer att anlita övedrivet magra fotomodeller.

Enligt det tidigare lagförslaget var de modeller som arbetade i landet tvungna att ha ett BMI på minst 18, men hur detta skulle kontrolleras stipulerades inte i texten.

De franska parlamentarikerna ville då även genom en paragraf sätta stopp för sajter som uppmuntrar till ”extrem magerhet” – så kallade ”pro-ana-sajter” – som uppmanar till ätstörningar som anorexi och bulimi.

Kampanj mot sajter

Uppmaningen att stänga liknande sajter hade bland annat drivits av den italienska upplagan av modetidningen Vogue efter att den franska modellen Isabelle Caro avlidit till följd av anorexia 2010. Caro hade tidigare själv öppet talat om sin sjukdom och även poserat för den italienska fotografen Oliviero Toscani i en uppmärksammad kampanj.

Paragrafen hade dock uteslutits ur den slutgiltiga text som godkändes under torsdagen, då det i april möttes av protester. Bland andra ordföranden i det franska socialutskottet, Catherine Lemorton, hävdade då i ett uttalande att en vetenskaplig studie visat att personerna som ligger bakom ”pro-ana-sajterna” själva lider av ätstörningar och på grund av detta skulle kunna skadas av ett totalförbud mot sajterna.

40.000 sjuka i anorexia

I och med torsdagens beslut har de franska parlamentsledmöterna nu överlåtit åt läkarkåren att fatta beslut kring huruvida en modell är för smal genom att, utöver BMI, även analysera en mängd övriga faktorer som ålder, kön och kroppsform.

Upp till 40.000 personer – varav majoriteten är ungdomar – beräknas lida av anorexia i Frankrike, enligt Le Figaro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.