Italiens premiärminister Giuseppe Conte och Frankrikes president Emmanuel Macron Foto: Michel Euler, AP / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Frankrike och Italien gräver ner stridsyxan

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes Italienambassadör skickas tillbaka till Italien och därmed har lugnet återvänt till de södra delarna av Europa, efter den senaste tidens motsättningar.

Inte sedan andra världskriget har relationen mellan Frankrike och Italien varit så illa. Då hade Italien förklarat krig mot Frankrike, och Frankrike svarade med att kalla hem sin ambassadör. Året var 1940.

Men nu i 2019 har de båda ländernas presidenter insett att relationen dem emellan är viktigare än den senaste tidens tvist.

”Länderna behöver varandra”

I ett telefonsamtal har båda ledarna konstaterat ”hur viktig vänskapen mellan Frankrike och Italien är, hur mycket länderna behöver varandra”, berättade Frankrikes EU-minister, Nathalie Loiseau, till franska RTL radio.

Den senaste tidens dispyt väcktes av att Italiens vice premiärminister, Luigi Di Maio, stod sida vid sida med proteströrelsen Gula västarna. Di Maio som leder det populistiska partiet Femstjärnerörelsen, ett av två partier i den italienska regeringskoalitionen, uttalade både stöd och hade erbjudit hjälp till rörelsen. Utöver det träffade han deras representanter som ska ställa upp i det kommande valet till Europaparlamentet.

Di Maio har dessutom varit en stor kritiker till Frankrikes migrationspolitik.

Ett splittrat Europa

Att det hettade till så här mellan just Frankrike och Italien menar många Europakännare reflekterar spännaningarna som i dag råder inom Europa, där populistiska ledare står på ena sidan, och liberala på den andra. Något som också väntas blossa upp mer under valet i maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer