Frankrikes premiärminister Jean Castex. Foto: Ludovic Marin/AFP/TT

Frankrike tillsätter ekonomisk räddningsplan

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes regering har presenterat en återhämtningsplan på 100 miljarder euro. Den ska skapa arbetstillfällen, rädda företag och hjälpa landet ur dess värsta ekonomiska nedgång sedan andra världskriget, skriver AP.

– Det är ett viktigt steg för vår strategi i kampen mot de ekonomiska och sociala konsekvenserna av krisen som drabbat Frankrike, säger Frankrikes premiärminister Jean Castex.

När pandemin slog till i landet spenderade regeringen hundratals miljarder euro på nödhjälp. Därefter kom två månader av nästan total frysning och ekonomin gick ner 13,8 procent under andra kvartalet.

Coronapandemin

– Frankrike höll ut, men är otvivelaktigt försvagat. Nu måste vi undvika en plötslig och brutal lågkonjunktur, säger Castex.

Smittspridningen ökar

Landet ser en ökad smittspridning och rapporterade under torsdagen 7 000 nya covidfall, vilket är den högsta dagliga siffran för Europa. Trots uppgången öppnade Frankrike skolorna i veckan och myndigheterna uppmuntrar folk att gå till jobbet.

40 av de 100 miljarder euro i återhämtningsplanen kommer från en räddningsplan som omfattar hela EU som godkändes i juli. En tredjedel av summan kommer gå till att stötta företag, en tredjedel till arbetstillfällen och andra samhällsåtgärder, bland annat tillverkning av medicinska förnödenheter och insatser för att hjälpa museer och filmindustrin.

33 miljarder euro för miljön

Den återstående tredjedelen ska gå till att minska utsläpp och skydda biologisk mångfald. President Emmanuel Macron har kritiserats för att inte uppfylla sina löften om att bekämpa klimatkrisen, och trots den nya planen är det ändå inte tillräckligt enligt kritikerna, skriver AP.

Enligt Frankrikes premiärminister kommer regeringen inte att höja skatterna för att betala för resten. I stället kommer de att utfärda nya statsobligationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet