Frankrikes inrikesminister: Nu ska migrantlägret i Calais bort

Publicerad

Lägret som kallas ”Djungeln” i den franska hamnstaden Calais, där närmare 7 000 migranter uppges bo, ska stegvis avvecklas, uppger Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve till tidningen Nord Littoral.

Franska myndigheter har tidigare gjort upprepade försök att stänga ner det. Cazeneuve säger till den regionala tidningen att han ska gå vidare med nedläggningen ”med största beslutsamhet”, och nedmontera det i etapper samtidigt som det ska skapas boende för tusentals på andra håll i Frankrike.

Uttalandet kommer en dag innan ministerns besök i migrantlägret.

Antalet boende i lägret, som hyser bland annat många afghaner, somalier, sudaneser och kurder, har varierat. En välgörenhetsorganisation som hjälper migranterna hävdar att över 9 000 personer finns där, men räknar då med 1 750 personer som bor mer permanent.

Migranterna samlas i Calais i hopp om att kunna smuggla sig ombord på lastbilar över Engelska kanalen antingen genom Eurotunneln eller ombord på färjor till Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.