Arkivbild från 13 november 2016, årsdagen av terrorattacken i Paris. Foto: TT

Fransk polis: Har stoppat nya terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Frankrike har gripit sju personer misstänkta för att ha planerat ett terrordåd i landet, enligt den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve.

Gripandena, i Strasbourg och Marseille, har förhindrat att långt gångna attentatsplaner sätts i verket, uppger Cazeneuve.

I samband med en presskonferens berättade inrikesministern att gripandena gjordes av landets antiterrorpoliser igår.

Enligt Cazenueve undersöker polisen nu om de gripna planerat att genomföra flera samordnade attacker. 

Målen okända

Vad målet för terrordåden skulle vara är ännu okänt. Obekräftade uppgifter i fransk media gör gällande att den anrika julmarknaden i Strasbourg skulle vara målet. Borgmästaren i Strasbourg förnekar dock uppgiften och menar att terrorplanen skulle gälla Paris-regionen.

Myndigheterna har hittills inte avslöjat namnen på de gripna, men de ska vara mellan 29 och 37 år gamla och härstamma från Frankrike, Marocco och Afghanistan.

Undantagstillstånd

Undantagstillstånd råder i Frankrike sedan terrorattackerna i november 2015, då 130 människor dödades av islamistiska extremister. Efter terrorattackerna har sammanlagt 418 personer gripits och förhörts.

Enligt inrikesministern var bara en av de gripna känd sedan tidigare av franska myndigheter

Franska säkerhetsstyrkor har under åtta månader utrett ärendet och ”trovärdig information gjorde gripandena nödvändiga” säger en insatt källa till AFP.

Spelar roll i valet

Terrorrädslan tros spela en viktig roll i det franska presidentvalet i vår och har tagit stor plats i kampanjandet. Den konservativa presidentaspiranten François Fillon har lovat både fler poliser och fler fängelseplatser.

Han har dessutom nyligen publicerat en bok om hur man ska bekämpa radikal islamism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.