Foto: TT

Fransk polisman knivdödad utanför Paris

Publicerad

En tidigare terrordömd man har dödat en biträdande polischef och hans partner i en Parisförort. Mannen sköts ihjäl i samband med gisslandramat. Terrorgruppen IS tar på sig dådet.

Klockan var cirka 20.30 på måndagskvällen när den franske polismannen attackerades utanför sitt hem i Magnanville, nordväst om Paris.

Den misstänkte gärningsmannen dödade polismannen, som precis kommit hem från jobbet, med totalt nio knivhugg, enligt tidningen Le Parisien. Därefter gick han in i polismannens bostad och tog en kvinna och en treårig pojke, som gisslan. Vid midnatt var gisslandramat över, bara pojken överlevde.

”IS-krigaren dödar polischef”

IS meddelar att en av dess anhängare har huggit en fransk polisman till döds innan han själv dödades. Terrorgruppens propagandaorgan Amaq uppger att ”IS-krigaren dödar en polischef på polisstationen i staden Les Mureaux och hans fru med stickvapen nära Paris”.

Den misstänkte förövaren dömdes 2013 till tre års fängelse för kopplingar till en terrororganisation i syfte att förbereda terrorbrott, uppger källor nära utredningen till AFP.

En död kvinna, som tros vara polisens fru, hittades i huset där mannen hade förskansat sig, uppger Pierre-Henry Brandet, talesperson vid inrikesdepartementet.

Stormade bostaden vid midnatt

Det hela började med att en polisman höggs ihjäl utanför sin bostad, därefter gick gärningsmannen in i polisens hem och tog familjen som gisslan.

Polisen konstaterade vid 23.30-tiden att alla försök att få kontakt med gisslantagaren misslyckats, skriver Le Parisien. Strax före midnatt stormades bostade av den franska polisens insatsstyrka, RAID.

Stormningen kom efter att man sett ett inlägg på twitter där gärningsmannen skrivit att kvinnan dödats, något som sannolikt fick insatsstyrkan att agera.

Flera skott hördes från platsen vid midnatt. Den treårige lille pojken togs levande ut ur bostaden efter det flera timmar långa gisslandramat, skriver Le Parisien.

Bakgrunden ännu oklar

Gärningsmannen vägrade under kvällen att prata med polisen, och bakgrunden till händelsen fortfarande oklar. I ett försök att få kontakt med gärningsmannen anlände stabschefen vid det franska inrikesministeriet till platsen.

Det franska inrikesministeriet meddelade strax efter att gisslandramat avslutats att gärningsmannen skjutits till döds av polis.

Polismannen och den angriparen ska även ha varit grannar med varandra, enligt flera franska medier.

Den knivmördade polismannen jobbade som biträdande chef för kriminalpolisen på polisstationen i kommunen Les Mureaux, i departementet Yvelines, utanför Paris.

Hollande fördömer

Frankrikes president François Hollande fördömer dådet.

– Vi kommer att bringa klarhet i omständigheterna kring den här fruktansvärda tragedin, säger han.

Franska åklagare som arbetar med terrorbrott kommer att utreda fallet.

– Anti-terrororutredarna kommer att ta hänsyn till hur dådet gick till, målet och de kommentarer som gjordes under förhandlingarna med insatsstyrkan, säger en källa till AFP.

”Ynkligt terrordåd”

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve kallade morden ett ”ynkligt terrordåd”.

Franska åklagare som arbetar med terrorbrott kommer att utreda fallet.

– Anti-terrororutredarna kommer att ta hänsyn till hur dådet gick till, målet och de kommentarer som gjordes under förhandlingarna med insatsstyrkan, säger en källa till AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer