Fransk politiker anställde döttrar

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes inrikesminister Bruno Le Roux avgår sedan det avslöjats att han anställt sina döttrar under sin tid som parlamentsledamot. Le Roux själv säger att han inte gjort något fel, men att han inte vill att skandalen ska belasta regeringen.

Ny inrikesminister blir den förre handelsministern, Matthias Fekl.

Åklagare inledde på tisdagen en preliminär utredning sedan det framkommit att Le Roux döttrar fått betalt med offentliga medel i samband med att de sommarjobbade för Le Roux.

Presidentval i Frankrike 2017

Han har nu medgett att så var fallet, men tillbakavisar att han skulle ha brutit mot någon regel.

Enligt kanalen TMC gav Le Roux döttrarna flera korttidskontrakt mellan 2009 och 2016, då de ska ha tjänat sammanlagt omkring 55.000 euro (nästan 522.000 kronor).

Premiärminister Bernard Cazeneuve kallade Le Roux till ett möte på tisdagen med anledning av situationen.

Politiker som anställer familjemedlemmar har blivit en het fråga inför det franska presidentvalet efter misstankarna om att kandidaten François Fillon avlönat sin fru som assistent i parlamentet utan att hon arbetat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet