Foto: SVT

Franska miljonärer flyr landet

Uppdaterad
Publicerad

Efter den franska presidenten Francois Hollandes vallöften om att höja skatterna rejält för höginkomsttagare har det skapats en våg av skatteflyktingar till Belgien. Tusentals franska miljonärer har flyttat över gränsen och flykten väntas ta ny fart efter parlamentsvalet nyss.

Vi är på husvisning mitt i stan, i Bryssels mest exklusiva kvarter. Square du Bois är omgärdat av staket och låsta grindar, här får bara de boende komma in. I en majoritet av husen och lägenheterna bor fransmän, och huset som vi ska titta på har mäklare Philippe Rosy på firman Engel & Volkers visat för flera franska familjer redan.

– Det är helt nybyggt, säger han medan han tar oss runt. 500 kvadratmeter med pool och vinkällare, perfekt för en familj.

Priset är motsvarande 60 miljoner kronor och i Paris skulle ett liknande hus kosta runt 200 miljoner. Men framför allt är det av skatteskäl som rika fransmän flyttar till Belgien.

75 procentig skattehöjning

I sin valkampanj i våras lovade den socialistiske presidenten Francois Hollande att höja skatten till 75 procent för dem som tjänar över 1 miljon euro om året. De belgiska mäklarna märkte med en gång av det ökade antalet franska spekulanter.

– Många väntade bara på valet, och dagen efter det att Hollande vunnit var det många som skrev på sina kontrakt, säger Philippe Rosy.

Redan idag bor många fransmän i Belgien av skatteskäl, även om långt ifrån alla är euro-miljonärer. Sedan länge har Belgien betydligt lägre skatt på allt från arv till förmögenhet och försäljning av bolag.

”Jättevåg av fransmän”

Avokatfirman Dekeyser & Associés i Bryssel har gett skatteråd till fransmän i många år. Här uppskattar man antalet franska miljonärer i Belgien till omkring 4.000, och nu väntar man ytterligare kanske uppåt 2.000 under det kommande året.

– Det har kommit en jättevåg av fransmän hit. Belgien har väldigt stora skattemässiga fördelar jämfört med Frankrike, säger skatterådgivaren Grégory Homans.

I parlamentsvalet nyss fick socialisterna egen majoritet, vilket gör att president Hollande lättare kan driva igenom sina löften om en ny skattepolitik. Det väntas ge skatteflykten ytterligare fart.

– I sin valkampanj sa Hollande rakt ut att han hatar de rika. Nu är de oroliga att det ska bli en mycket mer radikal skattepolitik, konstaterar Grégory Homans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer