Franska muslimska ledare fördömer torsdagens terrorattentat i Nice och manar till kamp mot terrorism. Rektorn för Stora moskén i Paris uttrycker sin bestörtning. Foto: TT

Franska muslimska ledare fördömer attacken

Uppdaterad
Publicerad

Det franska muslimska rådet CFCM fördömer terrorattacken i Nice med starka ordalag och uppmanar alla muslimer i Frankrike att be för offren. En släkting till 31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlel uppger dock att gärningsmannen inte var praktiserande muslim.

Nyhetsbyrån AP har träffat farbrodern till 31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlel, mannen som mördade 84 personer i Nice. Farbrodern, 69-årige Sadok Bouhlel som bor i staden Msaken i Tunisien, säger att hans brorson inte var praktiserande muslim.

– Mohamed bad inte, gick inte till moskén och åt fläsk.

Tidigare finns även vittnesmål om att Bouhlel brukade dricka alkohol.

”Ett lätt byte”

Farbrodern beskriver honom som frånvarande från sin fru och deras tre barn.

– Han var ett lätt byte för rekryterarna.

Enligt Sadok Bouhlel kontaktades hans brorson av en algerisk medlem i terrorgruppen Islamiska staten för ungefär två veckor sedan. Släktingar i Nice har berättat om mötena med den algeriske IS-medlemmen, uppger farbrodern för AP.

Men franska myndigheter har inte bekräftat uppgifterna utan säger att utredningen fortfarande pågår.

”Fick 80 familjer att sörja”

Tunisiens regering har fördömt terrordådet. Och farbrodern Sadok säger att han inte vill att brorsonen ska begravas i hemstaden Msaken, som 31-åringen lämnade 2005.

– Han fick fler än 80 familjer att sörja. Han har förstört vårt lands och vår stads rykte, säger han till AP.

I sina propagandakanaler har IS tagit på sig dådet. Inrikesminister Bernard Cazeneuve sa på måndagen att utredarna inte har hittat några tecken på att Bouhlel tillhörde någon grupp.

Fördöms av muslimska ledare

Cazeneuve har dock talat om att mördaren radikaliserades mycket snabbt.

I ett uttalandet som citerades av Le Monde på fredagen, dagen efter dådet, samt på Twitter, skrev det nationella muslimska rådet om Niceattacken.

”Frankrike har ännu en gång drabbats av ett extremt allvarligt angrepp.” skriver organisationen som brukar förkortas CFCM i Frankrike.

”Avskyvärd attack”

Man kallar attacken för ”... avskyvärd och extrem, utformad för att skada vårt land på den nationella helgdagen då vi firar värden som frihet, jämlikhet och broderskap”.

CFCM uppmanade också Frankrikes muslimer att be ”till minne av offren för detta barbariska angrepp”.

Strax efter terrordådet i Nice kom fördömanden även från Stora moskén i Paris, där rektorn Dalil Boubaker uttryckte ”sin stora bestörtning” och ”starkt fördömde denna avskyvärda och kriminella massattack”. Han uppmanade till enighet bland alla medborgare i vad han beskriver som en tid av prövning.

”Kampen mot IS måste prioriteras”

Mohammed Moussaoui, ordförande för Unionen för moskéer i Frankrike, fördömde också terrordådet med ”största kraft” och kallade attacken för feg och föraktlig. Moussaoui sa att attacker som Nice ”regelbundet måste diskuteras” i samhället och att kampen mot terrorismen och terrorgrupper som Islamiska staten måste prioriteras.

Le Monde skriver att Moussaoui även talade även om att utbildning och förebyggande åtgärdes krävs ”bland unga människor, inklusive dem som nu formas till verktyg och vapen för terrorister”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken i Nice

Mer i ämnet