Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: TT/Reuters

Franska senatsvalet går illa för president Macron

Publicerad

De konservativa Republikanerna ser ut att vinna dagens val till senaten i Frankrike. Men för president Emmanuel Macrons parti La République en marche ser det mörkt ut.

Det ökade missnöjet med Macrons ledarskap verkar spegla resultaten i söndagens val till senaten, parlamentets överhus. Sedan en del av rösterna räknats verkar de konservativa Republikanerna behålla sin majoritet i kammaren, och enligt prognosen kommer de att få 146–156 av de totalt 348 platserna.

Söndagens val gällde hälften av platserna i senaten. Senatorerna väljs inte av allmänheten utan av omkring 75.000 valda ämbetsmän som borgmästare, lagstiftare, regionala och lokala borgarråd.

Mörkt för Macron

Macrons mittenparti La République en marche (LREM) kommer att behöva söka allierade i senaten bland de republikaner och socialister som står mer mot mitten. Och det ser enligt prognosen synnerligen mörkt ut för LREM, som bildades först i fjol. Partiet verkar bli tredje största parti men med bara 22 platser i senaten.

Resultatet är ett slag mot Macrons legitimitet men bör inte kunna förhindra presidenten från att få igenom utlovade ekonomiska reformer, eftersom Republikanerna också stöttar dessa.

”Vore historiskt”

Ännu är det också oklart om Frankrike får sin första romska senator, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Anina Ciuciu är en 27-årig juriststudent som kom till Frankrike från Rumänien som sjuåring med sin familj. De nekades asyl och levde som tiggare, men en lärare tog familjen under sina vingar och hjälpte Anina Ciuciu och hennes syster att få en utbildning.

– Det vore historiskt för en ung fransk kvinna med romskt ursprung att bli vald, speciellt till senaten som främst består av män och där medelåldern är 64, säger Ciuciu till AFP.

Ciuciu kandiderar på en liten vänsterlista kallad Notre Avenir (Vår Framtid). Hennes chanser att bli senator är relativt små.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.