Braksuccén för exempelvis Fortnite, med omkring 200 miljoner spelare världen över, har gjort att franska underrättelsetjänsten börjat intressera sig för vad som sägs mellan spelare online. Foto: TT / NTB / Lise Åserud / Skärmavbild

Fransk underättelsetjänst söker gamer – ska kolla vad det pratas om bland Fortnite-spelare

Uppdaterad
Publicerad

Pratar spelare av Fortnite, Counter strike eller World of Warcraft om saker som kan vara intressant för underrättelsetjänsten? Detta undersöker nu franska myndigheter, som utannonserar en trainee-tjänst för en person med järnkoll på gamervärlden.

– Jag vet inte riktigt om de kommer att kamma guld, säger datorspelslektor Magnus Johansson.

Braksuccén för exempelvis Fortnite, med omkring 200 miljoner spelare världen över, har gjort att franska underrättelsetjänsten börjat intressera sig för vad som sägs mellan spelare online.

DGSE, Frankrikes motsvarighet till amerikanska CIA, vill nu få mer kunskap genom att lyssna av de diskussionskanaler som används i gamervärlden.

”Används på ett dolt sätt”

Därför har nu en trainee-tjänst utannonserats, där man hoppas hitta en person som under sex månader ska granska kommunikationen i ett antal spel, skriver tidningen Le Monde.

Det extremt populära spelet Fortnite är ett av spelen som ska granskas av den franska underrättelsetjänsten. Foto: SVT

”De kommunikationsverktyg som används i dessa spel används för att på ett dolt sätt utbyta specifik information”, skriver försvarsdepartementet i annonsen.

De lämnar dock inte några konkreta exempel på vad för slags information det är man eventuellt intresserar sig för.

Magnus Johansson, lektor vid institutionen för speldesign vid Uppsala universitet, tror att underrättelsetjänster sannolikt kan ta sig in i olika spelforum och diskussionskanaler om de vill.

Finns verktyg och rätt förmåga spelar det ingen roll om det rör sig om stängda, halvstängda eller helt öppna forum eller kanaler.

– I ett utforskande perspektiv så gör de väl vad en underrättelsetjänst bör göra. Sedan vet jag inte riktigt om de kommer att kamma guld, säger han till SVT Nyheter.

Innehåll och tonläge varierar kraftigt beroende på vilket typ av spel eller forum man undersöker, enligt Johansson. Att det vädras extrema åsikter bland så kallade gamers är knappast en hemlighet, men heller inget som är unikt för just spelforum, menar han.

– Det finns nog inte en enskilt större risk i spelarforum eller spelarkanaler än i övriga delar på nätet, säger Magnus Johansson.

Kontonamn som anspelar på extremism

Gazmend Huskaj Foto: Försvarshögskolan

Enligt Gazmend Huskaj, doktorand i Cyberoperationer på Försvarshögskolan, handlar jobbet snarare om att analysera signaler i nätverkstrafiken från spelen, mer än att faktiskt leta efter extremister eller dylikt.

– Misstänkta är inloggade i spelen och har konton. De kanske döper sina karaktärer till någonting som anspelar på extremism, ansluter sig till olika grupper i spelen. När dessa spelare kommunicerar genererar det nätverkstrafik.

Huskaj finner det intressant att franska DGSE väljer att lyfta fram just de specifika spelen i rekryteringsannonsen.

– De kanske har en misstanke om att det finns intressant information som man behöver titta på där. Alternativt så är det just för att de är de största och mest populära spelen som möjliggör kommunikation mellan så många människor, som gör att de nämns.

Säpo: ”Skulle riskera störa vårt arbete”

Om liknande metoder används av svensk underrättelsetjänst är svårt att säga. Säkerhetspolisen går inte in på deras arbetsmetoder i detalj.

– Inhämtning av underrättelser sker bland annat genom spaning, personkällor, förhörsinformation och kontakter med andra myndigheter och organisationer, samt genom så kallade öppna källor (till exempel internet, tidningar, radio och tv). Exakt vilken information vi har tillgång till kan vi inte avslöja, eftersom det skulle riskera att störa vårt arbete, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare hos Säpo.

Söker 400 specialkompetenser

Le Monde skriver att DGSE möjligtvis redan har kapacitet att avlyssna chattkanaler som används till stora onlinespel.

Totalt vill underrättelsetjänsten i Frankrike rekrytera 400 personer med olika tekniska specialkunskaper, bara under 2019. Detta gjorde DGSE:s tekniske direktör, Patrick Pailloux, klart vid en konferens i Rennes i våras när han riktade sig direkt till den grupp unga fransmän man nu söker.

– Jag behöver er, vi behöver förstärkning, sade Pailloux.

USA spionerade i World of Warcraft

Metoden som fransk underrättelsetjänst ska använda är egentligen inte ny.

World of warcraft har tidigare granskats av den amerikanska underrättelsetjänsten. Foto: Blizzard Entertainment / TT

Dokument som läcktes av visselblåsaren Edward Snowden 2013 visar att den amerikanska Nationella säkerhetsmyndigheten NSA, redan 2008 ägnade sig åt att spana efter kommunikation mellan terrorister i bland annat datorspelet World of Warcraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.