Efter att Lakdim skjutits ihjäl av polis i samband med insatsen i stormarknaden greps hans 18-åriga flickvän senare under dagen. Foto: TT

Franske terroristens flickvän också på terrorlista

Publicerad

Efter att den 26-årige franske terroristen Redouane Lakdim sköts ihjäl i samband med gisslandramat i Trèbes i fredags greps hans 18-åriga flickvän. Nu framkommer att även hon står på den så kallade ”fiche S”, en lista över personer som kan utgöra hot mot Frankrikes säkerhet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Redouane Lakdim dödade fyra och skadade flera andra i samband med tre attacker i sydfranska Carcassonne och Trèbes i fredags – en bilkapning, skottlossning mot poliser och en gisslantagning på en stormarknad.

Efter att Lakdim skjutits ihjäl av polis i samband med insatsen i stormarknaden greps hans 18-åriga flickvän senare under dagen. En källa nära utredningen bekräftar nu för den franska nyhetsbyrån AFP att hon – liksom Lakdim – stod på den så kallade ”fiche S”-listan.

Attentat i södra Frankrike 2018

17-åring gripen

Fiche S – en förkortning för Sûreté de l'État (statens säkerhet, reds. anm.) – är i det franska rättsväsendet en beteckning för personer som förmodas utgöra ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten. Enligt AFP:s källa stod kvinnan under underrättelsetjänstens bevakning.

18-åringen förhördes under fredagen. Natten mellan fredag och lördag greps även en 17-årig pojke, en vän till Lakdim. Såväl han som kvinnan har fått förlängd anhållningstid. De båda uppges samarbeta med polisen, enligt France Info.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i södra Frankrike 2018

Mer i ämnet