Mini Miss France 2011 Oceane Scharre, 10 år, tillsammans med Miss France 2011 Mathilde Florin. Foto: Scanpix

Franskt förbud mot små missar

Uppdaterad
Publicerad

I Frankrike blir det snart förbjudet för flickor under 16 år att ställa upp i skönhetstävlingar.

Så kallade mini-misstävlingar är ett begrepp i Frankrike som politikerna nu vill göra sig av med.

I en rapport i det franska parlamentet sägs att mini-misstävlingar inte har någon plats när man vill kämpa för jämställdhet och mot ett hypersexualiserat samhälle – ett uttryck som används i rapporten.

Unga tjejer ska inte sminkas och klä upp sig som sexobjekt och tävla mot varandra, står det i rapporten.

Om lagen går genom väntar fängelse i upp till två år och 30.000 euro i böter, för organisatörerna av skönhetstävlingen, rapporterar bland andra P3 Nyheter i Sveriges Radio.

Senaten, parlamentets överhus, röstade på onsdagen för förslaget i parlamentsrapporten med 197 röster mot 146.

För att lagen ska träda i kraft krävs att även underhuset röstar för förslaget.

Skönhetstävlingar för barn är inte lika vanliga i Frankrike som i USA men många politiker oroar sig för att reklamen riktar sig allt mer till barn. Raffiga underkläder för sexåringar är inget som bör finnas, anser man.

Enligt rapporten, som författats av den ledande centerpolitikern Chantal Jouano, ska också ungdomar läras att vara kritiska mot hypersexualiseringen.

Till tidningen Le Figaro säger hon att barn i dag formar sin identitet mot bakgrund av bland annat leksaker och filmer, där utvecklingen gått bakåt för jämställdheten mellan kvinnor och män.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.