Ubåten Minerve hade 52 personer ombord när den försvann 1968. Foto: Reuters

Franskt mysterium löst – ubåt som försvann 1968 hittad

Uppdaterad
Publicerad

En fransk ubåt som försvann för mer än 50 år sedan har hittats i Medelhavet, rapporterar Le Monde. Ubåten Minerve hade 52 personer ombord när den försvann spårlöst 1968.

Ubåten har lokaliserats, uppger landets försvarsminister Florence Parly.

”Det är en succé, en lättnad och en teknisk bragd”, skriver hon på Twitter i samband med tillkännagivandet, och tillägger att hennes tankar är hos de familjer som väntat på besked i så många år.

Frankrikes försvarsminister Florence Parly. Arkivbild. Foto: Yong Teck Lim/AP/tt

Det norska fartyg som till slut lyckades hitta Minerve låg även bakom lokaliseringen av den argentinska ubåten San Juan i Atlanten i fjol.

Flera mystiska försvinnanden

Minerve försvann 1968 nära hamnstaden Toulon i södra Frankrike med 52 sjömän ombord. Två dagar tidigare hade även en israelisk ubåt, INS Dakar, gått samma öde till mötes i Medelhavet. Samma år försvann även en sovjetisk samt en amerikansk ubåt.

Det är ännu oklart vad som låg bakom försvinnandet av de fyra ubåtarna 1968.

Den nya sökinsatsen för att hitta Minerve inleddes tidigare i juli strax söder om Toulon, sedan anhöriga upprepade gånger krävt ett svar på gåtan.

Rättelse: I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att fartyget som hittade Minerve var amerikanskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.