Picknicken i Ungern som ledde till massflykt från Östtyskland. Foto: SVT/EBU

Fredlig picknick firas – fick muren och kommunismen att falla

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals östtyskar såg den pan-europeiska picknicken i Ungern som sin chans att fly till väst. De sprang över gränsen till Österrike och den hägrande friheten. Jubel bröt ut när de 600 östtyskarna upptäckte att de lyckats ta sig över den hårdbevakade gränsen utan att bli beskjutna.

För trettio år sedan arrangerades en fredspicknick i Sopron norra Ungern av en kristen grupp som ville överbrygga motsättningarna mellan öst och väst.

Det ledde till den första större massflykten från Östtyskland och blev ett av de viktiga stegen mot Berlinmurens och kommunismens fall. De två tyska staterna kunde återförenas och Europas delning i öst och väst upphörde.

Trycket ökade

Under sommaren och hösten 1989 blev trycket från östtyskarna allt starkare, men deras ledare förblev döva för kraven på reformer och reselättnader. Ihärdiga ansträngningar för demokrati hade i Polen samma år fått de styrande kommunisterna att frivilligt lämna ifrån sig makten till oppositionen. Ungern bidrog med att nedmontera järnridåns taggtråd som delade Europa efter andra världskriget.

Föll ihop som ett korthus

Det starka folkliga trycket och de utarmade ekonomierna fick de kommunistiska staterna i Östeuropa att falla ihop som korthus. Kort därefter upplöstes Sovjetunionen.

Minneshögtid i Sopron

I staden Sopron i Ungern högtidlighöll man på måndagen minnet av den fredspicknick som blev en av milstolparna på vägen mot ett enat Europa.

Men firandet tydliggjorde dagens motsättningar inom EU. Synen på migration har skapat en djup klyfta och fastlåsta positioner inom unionen. Tyskland och Sverige finns bland de stater som verkar för en rättvis fördelning av flyktingar och migranter, något som länder som Ungern och Polen motsätter sig.

Mer kompromissvilja

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tog det historiska tillfället i akt att mana sin ungerske kollega Viktor Orbán till mer kompromissvilja inom EU. Gränsöppningen i Sopron för trettio år sedan är exempel på vad vi kan göra om ”vi modigt står eniga bakom våra värderingar”, sa Merkel i ett tal.

Orbán anser att Merkels agerande i samband med flyktingvågen 2015 var felaktigt och motsätter sig att ta emot migranter.

Ny mur hindrar invandring

Trettio år efter Berlinmurens fall har en ny mur med taggtråd rests. Hightech-staketet går längs Ungerns – och EU:s gräns – mot omvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.